Alaplemez vízszigetelése

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti okosság: Bitumenes lemezszigetelésen túl


A mi éghajlatunkon az építőipar kivitelezési ideje korlátok között mozog, főként, ha egy teljes családi házat kulcsrakész kivitelben kívánunk átadni.
 
Az idő szűk keresztmetszet, hiszen áldozni kell:
– a projekt előkészítésére,
– a tervezésre,
– a megvalósításnál össze kell hangolni a különböző szakágakat a kivitelezés helyszínén.


Minél hosszabb ideig kivitelezünk, azzal egyenes arányban nő a kivitelezés költsége is, mind az Építtető, mind a Kivitelező oldalán!
 
Tehát törekedni kell – a szervezésen túl – a részmunkák korszerűsítésére, ami új anyagok és új technológiák alkalmazását is jelentheti.
 
Mi, például, próbálkozunk a bitumenes lemezszigetelések kiváltására, egy korszerűbb anyag beépítésével és korszerűbb felhordási technológiával, mert egy időben több lakóházat is építünk, és az épületek lábazatképzésénél a lángolvasztásos ragasztással arányaiban túlságosan sok időt töltünk.


Így került sor arra, hogy a legújabb, polisztirolbeton téglából épülő családi házunknál, a talajon fekvő padló vízszigetelését szórással oldjuk meg.


A választott anyag egy gyorsan száradó, egykomponensű bitumenes vastagbevonat, melyet szórással hordunk fel vízszintes vagy függőleges felületre, ami rugalmas külső vízszigetelésként szolgál a talajjal érintkező épületszerkezetnél, itt az alaplemeznél.


A szigetelés elvégzése termékbemutató is volt egyben, a korszerű anyag és szórási technológia hazai képviselői erre az építkezésünkre szerveztek egy termék-bemutatót, egyenesen a németországi anyacégtől érkező Munkatársaik segítségével:


Az szigetelőanyag iránt érdeklődő Vállalkozó-kivitelezőknek itt ismertették a felhasználási lehetőségeket, a felhordás lehetséges fizikai módját:


Tanulságok:
 
A közel 200 m²-nyi szilárd, száraz, tiszta: azaz föld-, por- és leválasztó anyagoktól mentes betonfelület szórását összesen 6 vállalkozó szellemű Férfi próbálta ki, és bizony 2 rétegben, szórási gyakorlat nélkül, 4,5 óra alatt a szigetelés 3 mm rétegvastagságban elkészült. Néhány órás gyakorlattal, a szigetelés 2 óra alatt biztosan elvégezhető.


A felhordáskor a minimum hőmérséklet legyen + 5 C, most kb. +30 volt!
 
A felhordást követően 3 óra elteltével esetleges vízhatás, azaz eső már nem károsítja az anyagot, bőrig ázhat.
 
Végső száradási idő max. 48 óra. Ezt a munka ütemezésnél kell jól időzíteni: pl. péntekre, így szombat-vasárnap letelik ez az idő.


Az elkészült felületet a mechanikai sérülésektől védeni/óvni kell. Jelen esetben ez valamilyen ideiglenes, szilárd, terhelhető takarást jelent a teherhordó falak megépítésének fázisában, tehát nem fóliatakarásra kell gondolni…
 
Az anyag nem olcsó.
Ugyanakkor mérlegelni kell az élő munka igényét és a bedolgozó szórógép bérelhetőségét. És a védelem biztosításának módját is jól ki kell találni…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .