Mini vakáció, avagy kirándulj velem a budai hegyekbe!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Vasútról szállj át vasútra!


Ha van időd, akár csak egy délelőttöd, mutasd meg gyerekeidnek, vagy külföldi barátaidnak a Gyermekvasutat, és a városból, alapozásként, a Fogaskerekű-vasúttal menjetek fel a Széchenyi-hegy állomásra.


A pünkösdi hosszú hétvégébe a budapesti Gyermekvasúton tett látogatás is belefért, amit ismétlő tanulmány-útként könyvelek el.


Oda-vissza utaztam (Széchenyi-hegy – Hűvösvölgy) a nyitott vagonokban, és azoknál a megállóknál, ahol épület is állt, leszálltam és bejártam az állomásépületeket.


Állapotuk valódi retro-érzést kelt! Ezt akkor érted igazán, ha Te is voltál kisdobos és/vagy úttörő, és jártál anno pl. Csillebércen, nyaraltál Zánkán, vagy egy karácsony alkalmával részt vehettél a Fenyőfaünnepen, a Parlamentben…


Szóval, vannak olyan állomások, ahol a homlokzati anyaghasználat, az úttörő-élet festett domborműveken ábrázolt életképei, vagy a padlóburkolat és a nyílászárók egyes részei is eredetiek (pl.: Virágvölgy), így a II. Világháború utáni kort, az 1950-es éveket idézi…


Persze több állomáson inkább a múlt század 70-es/80-as/90-es éveinek divatja maradt, bár jócskán veszített minden, az akkori fényéből.
 
Az utazók számára felújított illemhelyek – sajnos – nem illeszkednek az eredeti épületek anyaghasználatához… Ha meg a koncepció éppen a mai modernséget akarta mutatni, akkor talán vandál-biztos (nagy forgalom kiszolgálása) kivitelt kellett volna megvalósítani…
Feledkezzünk meg erről, inkább élvezzük a jó időt és nosztalgiázzunk!


Kirándulásom apropója az volt, hogy úgy tűnik, fel kell élesztenem/frissítenem egy 6 évvel ezelőtti pályázati projektemet, ahová egy modern erdei látogató-központot és klasszikus erdei vasútállomást is terveztem. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .