Kotta vagy kóta?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Kotta vagy kóta?

 


Biztosan Te is hallottad már az alábbi szavakat, mi, mérnökök előszeretettel emlegetjük:
– kóta,
– kótázás,
– kótavonal…


Látod, még a szövegszerkesztő programba sem táplálták be ezeket a szavakat! Az meg különösen aranyos, miket ajánl fel a program helyetttük! 🙂

 


A kóta hallatán a kotta szóra asszociálunk! 😉
 
A kotta jelentése: A zene lejegyzésére szolgáló írásmód. Jelenti azonban a lejegyzett zeneművet tartalmazó „írást” is. Ugye, nem vagyunk olyan messze a zenei világtól, hisz a terveket a kóták értelmezésével tudjuk „visszaolvasni”.
 
Szóval a kóta, a kótázás, a kótavonal a tervek méretezését jelenti!

Azt már tudod, hogy a tervek, (épület-, gyártmánytervek) léptékhelyesen adják meg az építmény alakját, szerkezeteit, de a pontos méretek számmal történő megadását, a kótázást, magyarul a méretezést minden terv tartalmazza!
 
Először az épület, építmény helyigényét állapítjuk meg a külső kótaméretekből.
A kótavonalak, méretvonalak logikus sorrendben követik egymást, és mindig a terv léptékének, típusának, részletezettségének megfelelő számban kerül az adott tervre.
 
Ha egy épületalaprajzra tekintünk, az épületen kívüli külső kóták, általános esetben 5 db kótasor, az alábbi sorrendben jelentkeznek:


1. Az első méretvonal az épület nyílásainak tengelyeit adja meg.


2. A második kótavonal a falnyílások és faltestek méretét rögzíti.


3. A tartószerkezeteket és helyiséghatároló szerkezeteket mutatja a harmadik kótasor. Vagyis a falak vastagságát és egymástól való távolságát láthatjuk.


4. A teherhordó szerkezetekre utal a 4. kótasor. Vagyis a főfalak (teherhordó falak) vastagságát és egymástól való távolságát olvashatjuk e soron.


5. Végül következik az összméret, a teljes befoglaló méret.

Persze ezen kívül még sok minden kótázható, külső oldalon szoktuk kótázni a pillérvázas épületek vázának tengelyét is.


Külső kótasoron ábrázoljuk egy mozgalmas épülettömeg, építmény-tömegrész
hosszméreteit is.
Ennyire egyszerű, alaprajzokon most már Te is tudsz kótát olvasni! 🙂 .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .