Majdnem előszobafal

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti kreatív ötlet: MDF előszobafal

Ismét saját kreatívkodást mutatok, melyből ötletet meríthetsz, bár ehhez igénybe kellett vennem egy Asztalosmester segítségét! Klasszikus értelemben egy előszobafalat terveztem ide, a trükk az volt, hogy ez az előszobafal a gardróbba került!

Az „igény” erre a bútordarabra az volt, hogy legyen egy egész alakos tükör a látóteremben, mikor a szülői háló és a fürdő közötti reggeli rohangálásban, a – „Jaj, Istenem, mit vegyek fel?” – című mondat elhangzik – gondolatilag – a fejemben… A sima tükör is megoldás, de ez az előszobafal a két kis akasztófülével alkalmas a fürdőköpenyek tárolására, de a válfás ruhadarabokat is elbírja.

 

 

Alaprajzi elrendezést tekintve a tükörre merőlegesen fut a gardrób tolóajtós, kétoldali szekrényezése, így elég válfástól kikapnom a szóba jöhető ruhadarabot, megvillantani magam előtt és dönteni az adott ruci aznapi sorsáról.

Megoldás: MDF

Nem politizálok, az MDF-lap ma már fontos és közkedvelt bútoripari alapanyag, de előszeretettel használják a beltéri ajtók gyártásához is.
Igazi előnye, hogy teljesen sima a felülete, emiatt könnyen festhető, vagy fóliázható. Könnyen marható, fúrható, vágható, a homogén szerkezetének köszönhetően, akár otthoni barkácsoláskor is tiszta és sima élek alakíthatók ki rajta. (Alapanyagát a fák, erdei aprítékok és más faipari hulladékok adják, amiket felaprítanak, azután rostjaikra bontják, tisztítják, és ehhez műgyantát keverve, magas nyomáson lappá préselik.)

A terv egy 18 mm vastagságú MDF lapot ábrázol 75 x 180 cm mérettel. Az egyedi díszítést én készítettem, a méretre vágott lapon az asztalos – Attila – műhelyében. Egy hálót szerkesztettem, és a metszéspontokban 5-ös fúrószárral kb. 6-8 mm mély (érzésre) furatokat készítettem egy akkus fúróval.

Ezután beszereztem egy hullámtükröt, hozzá egy tubus tükörragasztót, két kis akasztófület, kampókat műanyag tiplivel, és fémlemezeket a rögzítéshez.
Ez alatt Attila, az élein lekerekítette az MDF-lapot, a lap hátulján képzett (mart) két szabályos mélyedést a falra rögzíthetőség érdekében, majd az egyszerű kis festőkabinjában színre, ez esetben, hófehér színre fújta a lapot!

Száradás után megkaptam a majdnem-kész terméket! Négy dolog maradt rám:

  • A lap hátuljára kellett csavaroznom két vízszintes irányú pántot a fali függesztés, a fali kampók érdekében.
  • A lap színére rá kellett ragasztanom a tükröt.
  • Rögzítenem kellett a két akasztót.
  • A legnehezebb a fali fúrás volt, mérés, tipli, kampóbehajtás. Ezt elszúrtam, mert rosszul mértem ki a felfüggesztés helyét, de mivel a lap takarja a rossz helyen lévő furatokat, végül megbocsátottam magamnak!

A falra, a kampókba beakasztani egyedül alig tudtam, de mivel meglepetésnek szántam, nem adtam fel. Így kb. 20 percet eljátszottam vele a fal előtt, mire a helyére került… 🙂 Ugye megérte?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .