Mariann új konyhája

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E átváltozás: Házi feladat a konyha!


Kedves barátnőm, Mariann kért segítséget konyha-átváltozásban. Közel 20 éve lakik Családjával a Balaton partján, az ingatlant, annak megvásárlása óta, folyamatosan fejleszti, és most picit – végre! – magára is gondolva, saját konyhájának megújítását határozta el.


Megoldást várt tőlem, de rendhagyó módon házi feladatot kapott! 🙂 Ez egyébként a 100. (századik) , heti átváltozás-ban megjelenő blogbejegyzésem, ma lemondok arról, hogy egy konkrét megoldást adjak.
 
Kértem, „szakértse” meg az általam kínált lehetőségeket, és döntsön egy számára vállalható változat mellett! Igen kompromisszumokat kell kötnie, ha épületszerkezeti változást nem szeretne.
 
A továbblépéshez először meg kell fejteni a jelent, a kialakult állapotot.


Ami rossz benne, hogy a főzés technológiája nem lineáris vonalon fut, körbe-körbe ismétlődve, hanem összevissza van, ezért sokat kell főzés közben gyalogolni és nincs elegendő lerakó- és munkafelület a konyha-technológia betartásához.
 
A hűtő az ajtónyílásba nyílik, a mögötte levő tárolószekrény a fallecsapás miatt ferdén áll, hogy az ajtaja egyáltalán nyitható legyen… Ez a berendezés az adás-vétellel került tulajdonba. Egyetlen fejlesztés az volt itt eddig, hogy a két ablak közé pult/polc került, melyen a mikró is van.
 
A konyhai tevékenység technológiai folyamatát ,korábban már publikáltam.


Felmerült a falnyílás szélesítésének gondolata:

 
Ebből az ábrából jól látható, erre kevés a hely. Vagyis nincs annyi hozadéka, hogy megérné vele foglalkozni, egyelőre.
 
Tovább megyünk:


Ezen az alaprajzon a szaladgálást minimálisra vettem. Piros szaggatott nyíllal ellátott vonalak az irányt is mutatják. De a mosogatógépből max. 50 cm széles fér el. Ez 9 terítékeset jelent. A mosogatóhoz nem rajzoltam csepptálcát, de elvileg a sarokban elférhet. A tűzhely közel van az ajtónyíláshoz, bal oldalra nincs lerakófelület, nincs hova letenni a megfőzött, kész ételt.
A nyílás másik oldalán lévő falfelületet tárolásra használható.


Elmozdítottam a hűtőt, ábrázoltam a nyitásmódját is. A gyaloglás hossza nőtt. De a mosogatógép 60 cm szélesen is befér. A mosogatóhoz nem rajzoltam csepptálcát, de elvileg a sarokban elférhet. A tűzhely közel az ajtónyíláshoz, bal oldalra nincs lerakófelület, rögtön vinni kell tovább az elkészült ételt.
A nyílás másik oldalán lévő falfelületet tárolásra használható.


Elfordítottam a hűtőt, a mostani helyén. A gyaloglás iránya változott, messze került a tűzhely a tálalástól. A mosogatógép 60 cm szélesen is befér. A mosogatóhoz nem rajzoltam csepptálcát, de elvileg a sarokban elférhet.


Negyedik változat még nem készült. Az, az előbbi lehetőségek egymásba gyúrásával alakulhat ki.
 
Összefoglalásként:
1. A sarokszekrény nem minden esetben használható, azaz nem lehet hozzáférni.
 
2. Az ablakok parapetmagassága 79 cm, ez nem ideális pultmagasság, homlokzati átalakítás aránytalanul sok költséget indukálna, ezért a bútorozható felület hossza korlátolt.
 
3. A helyiség bejárati nyílása nem tologatható idébb-odébb, mert egyik oldalán tetőtérbe vezető lépcső fut, másik oldalán az étkező sarok helyezkedik el.
 
4. A mosogató gépészeti elérése (víz- és szennyvíz), falvésés nélkül, flexibillis csövezéssel megoldható az eredeti helyről való kimozdítás után is.
 
5. Felső szekrényeket még nem ábrázoltam, hogy az apró ábrákban ne zavarjon.
 
6. A mikrónak is olyan helyre kell kerülnie, ahonnan lehet elvenni a tányért, mikrózás után le lehet tenni…
 
7. És egyéb használati praktikák is zsonganak mindannyiunk fejében, mert vannak akiknél a pulton sorakoznak egyéb háztartási eszközök:
– kávéfőzőgép,
– kenyérsütőgép,
– kenyérpirító…
 
Az ábrázolt változatok sorrendje nem utal arra, hogy van jó és kevésbé jó kialakítás. Az a jó, ami a konyhát használó/működtető keze alá illik, és könnyen lehet, erre nincsen egyetlen megoldás, amit én ismerek. Ehhez kell Mariannak megoldania a saját házi feladatát. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .