Mézeskalács helyett

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti kreatív ötlet: Mézeskalács helyett karácsonyfadísz…

Egy hét múlva itt a Jézuska, ezért ma is a karácsonyfa-díszítésre gyúrunk, de nem tésztát a mézeskalácshoz!
Ma Apukáknak, Fiaknak, Férfiaknak segítek apró meglepetést készíteni, mindazoknak, akik nem igazán konyhatündérek, de elég bátrak és kreatívak!
 

Kinyitod a hűtőszekrényt találsz benne: narancsot, mandarint.
Meg kell keresned Anyukád, vagy Párod mézeskalács formáit, kiszúróit.
Kell még kés, vágódeszka, kistányér…
Tű és hímzőfonal, kisolló.

 

Evéstől a díszítésig…

A mandarinokkal könnyebb a dolgod, de a vékony héjú narancsokkal nagyobb méretű formákat gyárthatsz.
Szóval, fogod a citrusfélédet és a héját úgy szeded le kés és az ujjaid segítségével, hogy minél nagyobb felületű gyümölcshéj maradjon egyben. Ezt a műveletet ismétled sokszor egymás után.

A gyümölcshúst a kistányérra helyezed. Ez a jutalmad, az első bónusz, így munka közben egyszerűen csak elfogyasztod! 🙂 Én is így tettem!

A lefejtett gyümölcshéj-darabokat a vágódeszkára helyezed, igyekszel óvatosan sík felületté lapolgatni, majd elkezded rápróbálgatni a mézeskalács kiszúrókat.
A gyümölcs méretéből és ügyességedből az következik, hogy kicsi méretű formákkal tudsz a héjból formát kiszúrni.


Úgy forgatod a deszkán az egyes héjdarabokat, és úgy próbálgatod felette a kiszúrót, hogy választott formád ráférjen a darabkára. Óvatosan a héjba nyomod a formát. A forma külső részéről lefejted a felesleget, a forma közepéből kiemeled a kész mintát.
Ezt a műveletet is többször ismételned kell.

Mikor minden héjdarabkából kiszúrtál egy formát, már csak a varrás és szárítás marad. A tűbe fűzöd a fonalat, és egy öltéssel készíted el a díszecske akasztóját, mivel karácsonyfa díszt vagy ajándék-kísérőt készítettél.

Készen van alkotásod, rakd papírtörlőre és helyezd a radiátorra száradni. Ez a másik bónusz, hisz amíg a díszek megszáradnak, beillatosítják a lakást! 🙂
Jó munkát! Jó étvágyat!

Figyelem! „Lapzárta utáni helyreigazítás” következik!

Úgy tapasztalom, rossz tanácsot adtam, mikor arra biztattalak, rakd radiátorra a kész formákat! Az intenzív szárítás során ugyanis oly nagymértékű a zsugorodás, hogy a deformáció helyrehozhatatlan! Inkább szoba -(konyha) hőmérsékleten szárítsd, és esetleg picit súlyozd le a formákat (pl. egy másik vágódeszkával) úgy ,mintha csak préselnél! Így a díszek alakhelyesek maradnak! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .