Milyen a kilátás észak felé?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Északi tájolás


Tihamérék panellakásból költöznek az agglomerációba, 3 kisiskolás korú fiúgyermekkel. A választott telekingatlan a városka felett, egy domboldalon helyezkedik el.
 
A kilátás a telekről az északi irány felé esik.


A telek geometriája és oldalhatáron álló övezete téglalap alakú háznak tud majd helyet adni.
Az ingatlan egy cca. 60 m hosszú nyélről közelíthető meg, így a bejárat és a garázs helye a keleti oldalon ésszerű.
 
Az öttagú Család határozott elképzeléseket fogalmazott meg leendő otthonukkal kapcsolatosan, vágyaikat lelkesen, excel-formátumú alaprajzokban is megjelenítették:


Együtt kocsikáztunk ki a helyszínre, így útközben beszélgetve/beszéltetve feltérképeztem a Család életvitelét és napi működését, pénzügyi lehetőségeit.
A telken – mérőszalag helyett- lépésekkel lemérve bemutattam az építési hely határait, no meg elemeztük a szép kilátás és az oldalhatáron álló házak hátrányait…
 
Azután ajánlati tervet készítettem a helyszínen látottak és halottak alapján, ügyelve az északi kilátásra!
Ma a földszintet mutatom:


A megadott geodéziai adatok alapján felszerkesztettem a telekingatlant és ábrázoltam az építési helyet, ami az utca felé 5 m előkertet, a jobboldali szomszéd felé O, azaz oldalhatáron álló módon max. 1,0 m-rt jelent, hogy a lakóépület körüljárható legyen.
A hátsókert minimális szélessége 6,0 m, míg a másik irányban az oldalkert mérete 4,5m.
  
Az alaprajzi telepítésnél igyekeztem a preferált északi kilátás felé tájolni az épületkubust.
 
Az alaprajzi szerkesztésnél- a földszinten- az épület 4 szerkezeti traktusra bontható.
Első traktus a gk.tároló, mellette a lakóház fő közlekedési tere, ide kerülhet a lépcsőház, innen jobbra 6,00 m járatos fesztávolsággal a lakó- illetve kiszolgáló területek, majd az épület végében a nappali tere.
 
A földszinti tájolásnál a nappali tere észak-déli irányba tájolt, mindkét oldalon terasszal. Észak felé a kilátás érdekében, dél felé a lakókert intimitása érdekében, ahol a nappali közös terek az év 4-5 hónapjában erre felé kibővülhetnek: étkezés és napozás-pihenés tevékenységével.
  
A bejáratnál az árkádos visszahúzás –  az északi oldalon – a Petőfi utca eredeti, tornácos házainak hangulatát idézi.
 
A húzott karú lépcsővel elérhető tetőtéri épületszint kisebb alapterülettel valósulhat meg a földszintnél, ha a gk. tárolót földszintes épületrészként, és akár alacsonyabb (2,50 m) belmagassággal építjük.
Az alaprajzi ábrákon a bútorozás valós helyigénnyel ábrázolt, a nyílászárók méretei is a hazai szabályoknak és gyakorlatnak megfelelő.
  
Az ábrázolt tervi megoldások egy lehetséges változatot mutatnak a családi ház helyiségeinek elrendezésére és egymással való kapcsolatuk megjelenítésére, és tájolásukra. A nyílászárók számát és formáját lehetőségként kell kezelni, és azok helyzetét megjelenését optimalizálni.
 
Az általam összeállított ajánlati terv egy olyan lehetőséget mutat, mely a számomra rendelkezésre álló adatokból és megrendelői ötletekből, igényekből született, tapasztalataim, gondolataim alapján. Az alaprajz(ok) statikai szerkezetét a könnyített szerkezetű polisztirolbeton épületrendszer-forgalmazójával leegyeztettem.
 
Semmi nincs még kőbe vésve, el kell gondolkodni a kínált lehetőségeken, méreteken, helyiségkapcsolatokon, területi adottságokon és választani kell egy irányt a továbblépéshez.
 
E tervecske arra már alkalmas is, hogy nagyságrendileg bekerülési költséget is számoljunk. Persze meg kell várnom, megfelel-e tervem Tihamér Családjának!? 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .