Mini retró: lakótelepi online

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Lakótelepek kiállítva!

Ha korombeli városi ember vagy, éles emlékként élhet benned is a Lakótelep varázslata. A gyermekkorunk utánozhatatlan színtere.

Bár már kislányként is a budai agglomerációban éltem, mégis egy „lakótelepi” pirosasnarancssárga színű, ének-zene és testnevelés tagozatos általános iskolába jártam, kékbusszal, önállóan, vagy a Tesóimmal, de sokszor Apukám munkába járva autóval! (bugyikék Moszkvics CP 43-11/ majd okkersárga Lada) vitt hármunkat a suliba.

Mivel a Szüleim éppen családi házat építettek (a hiánygazdaság hatására persze hosszú éveken át) ez idő tájt, irigykedve látogattam el Osztálytársaim lakótelepi otthonába. Ami ugye „vadonatúj” volt és már készen is volt!

Akkori Barátnőim többsége még saját gyerekszobával is rendelkezett, és liftet használhatott, teljesen egyedül! 🙂 Még az Unokahúgom is egy teljes kisszobát birtokolt! Nekem ez igazán nagy szenzációnak számított, mivel ahol mi laktunk, nemhogy rendes úttest, de még járda sem volt igazán…! 🙁 Azután lassan nekem is lett gyerekszobám, fényes parkettás…, új bútoros, új szőnyeges, amin Nővéremmel osztoztam, mert az Öcsémnek jutott a másik gyerekszoba.

Fiatal felnőttként Moszkvában élhettem 3 hetet panellakásban, pontosabban panelkollégiumban cserediákként. Így kipróbáltam ezt a fajta életteret is, kosztól/mocsoktól ragadó linóleum burkolatok, és esténkénti hidegvíz-szolgáltatás mentén, de valahogy azt az időszakot nem sírom vissza! Egyébként is Moszkvában, a nyolcvanas években, a kötelező látogatandó helyeken túl, a metrózás és a taxizás, a gyakorlatilag üres üzletekkel bővelkedő GUM-áruház, no meg Lenin minden megjelenési formája volt lenyűgöző élmény az akkori énem számára. 🙂

Lakótelepi lakást, ami paneles építéstechnológiával épült, nehéz „átváltoztatni”.

Mégis van aki áldoz erre, ír nekem, segítséget kér. Nekik „betonszabót” ajánlok.

A lakótelepi lakással rendelkezők többsége azonban teljes / részleges felújításban kér tanácsot, pl. költségvetést, burkolatkiosztást rendel. És arra is megkér, ajánljak/szerezzek „szakit”! 😉

Lakni tudni kell! – ez a kiállítás címe, melyre online invitállak! Az alábbi linkre kattintva a kiállítás teljes anyagát átlapozhatod! Keresd meg a Te lakótelepedet! Mini retrót, vagyis inkább mini időutazást ajánlok ebben az esős/fáradt hétfői szürkeségben:

http://fototar.lechnerkozpont.hu/kiallitasok

A lakótelep-építési kiállítás tartalmazza a Budafoki kísérleti lakótelep, a Kelenföldi lakótelep és az Újpalotai lakótelep létrejöttének történetét, persze számos fotóval és tervrajzzal illusztrálva. Nézd csak meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .