2 mö + szö

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: 2m+sz


Hidd el, jól vagyok, ez egy matematikai képlet! A lépcsők tervezésében segít!
Lépcső, nagyon leegyszerűsítve: csupán egy törtvonalú ferde födém, ami lehetővé teszi, hogy az építményrészek közötti szintkülönbséget gyalogosan áthidaljuk. 🙂


Az OTÉK bölcsebben fogalmaz:
Az építmények szintkülönbségeit a biztonságos gyalogos közlekedés és az építmény előírt időn belüli kiürítésének lehetővé tétele céljára lépcsővel és/vagy lejtővel kell áthidalni.
A lépcsőt, rámpát és lejtőt úgy kell tervezni és megvalósítani, hogy az tegye lehetővé a használók biztonságos közlekedését!
A lépcső lépcsőfokok és lépcsőpihenők sorozata, amely lehetővé teszi az eltérő szintek gyalogos megközelítését.


A lépcsőkar a pihenők (szintek) közötti lépcsőszakasz. A lépcsőkaron belül csak azonos magasságú lépcsőfok lehet. A lépcsőkar legfeljebb 20 fellépést tartalmazhat.
 
A lépcsőfok méreteit a „2 m+sz = 60-64 cm” összefüggés alapján kell meghatározni [m = a fokmagasság cm-ben, sz = a fokszélesség (belépőszélesség) cm-ben, a járóvonalon mérve]. A fokmagasság a fellépés magassága, a fokszélesség a belépés mélysége!


Ezt 60….64 cm-ert hogy találták ki? Egyszerűen! Megmérték az Ember lépéshosszát, ez 60 és 64 cm között van!
 
A lépcsőfok magasságának az értékét rögzítették (m): ez általános esetben 17 cm-nél magasabb nem lehet!
 
De a lakáson vagy az üdülőegységen belüli, továbbá az időszakos használatú építményszint (pl. tetőtér), vagy üzemi berendezés megközelítésére szolgáló lépcső fokmagassága legfeljebb 20 cm lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .