2 mö + szö

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: 2m+sz


Hidd el, jól vagyok, ez egy matematikai képlet! A lépcsők tervezésében segít!
Lépcső, nagyon leegyszerűsítve: csupán egy törtvonalú ferde födém, ami lehetővé teszi, hogy az építményrészek közötti szintkülönbséget gyalogosan áthidaljuk. 🙂


Az OTÉK bölcsebben fogalmaz:
Az építmények szintkülönbségeit a biztonságos gyalogos közlekedés és az építmény előírt időn belüli kiürítésének lehetővé tétele céljára lépcsővel és/vagy lejtővel kell áthidalni.
A lépcsőt, rámpát és lejtőt úgy kell tervezni és megvalósítani, hogy az tegye lehetővé a használók biztonságos közlekedését!
A lépcső lépcsőfokok és lépcsőpihenők sorozata, amely lehetővé teszi az eltérő szintek gyalogos megközelítését.


A lépcsőkar a pihenők (szintek) közötti lépcsőszakasz. A lépcsőkaron belül csak azonos magasságú lépcsőfok lehet. A lépcsőkar legfeljebb 20 fellépést tartalmazhat.
 
A lépcsőfok méreteit a „2 m+sz = 60-64 cm” összefüggés alapján kell meghatározni [m = a fokmagasság cm-ben, sz = a fokszélesség (belépőszélesség) cm-ben, a járóvonalon mérve]. A fokmagasság a fellépés magassága, a fokszélesség a belépés mélysége!


Ezt 60….64 cm-ert hogy találták ki? Egyszerűen! Megmérték az Ember lépéshosszát, ez 60 és 64 cm között van!
 
A lépcsőfok magasságának az értékét rögzítették (m): ez általános esetben 17 cm-nél magasabb nem lehet!
 
De a lakáson vagy az üdülőegységen belüli, továbbá az időszakos használatú építményszint (pl. tetőtér), vagy üzemi berendezés megközelítésére szolgáló lépcső fokmagassága legfeljebb 20 cm lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .