Minta+terv+szín+vonal = Mintaterv dokumentáció

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Mint a „terv”


Szakmagyakorló építészként kötelező kamarai tagsággal bírok, és kötelező tagdíjjal támogatom évente a lakóhelyem szerinti illetékességű területi kamarát. Tagként hírlevelet és még postai úton, folyóiratot is kapok…


Tavaly decemberben gondolt egyet a Magyar Építész Kamara, és Tisztelt Kollégák! – kezdetű megszólítással összeállítást közölt Mintaterv dokumentáció témában. Terjedelmes szakmai anyag érhető el, melyet neves tervezőgárda rengeteg tervezési munkaóra ráfordítással készített el.


Igen, a Kamara honlapján letölthető pdf formátumban tervek és műszaki leírások érhetők el számunkra, szakmagyakorlók számára (is). Kívánatos tartalmat, színvonalat és iránymutatást hangsúlyoz hosszasan a tervek tekintetében.


Nem tagadom, kicsit bosszankodtam ezen, mert azt tartom, hogy az „iskolában” megtanultunk egyfajta protokollt, és aszerint végzünk el egy adott tervezési feladatot, ráadásul az „iskola” végeztével lettünk a tervezési feladatra alkalmasak és jogosultak. Iskola után pedig jött az élet, a tapasztalás és a – kreditpontgyűjtéses- tanulás, ami ugye folyamatos.
 
Azután az is eszembe jutott, vajon egy orvos, a saját kamarájától is ilyen módon kap pontos iránymutatást munkájához, pl. a soron következő általa végzett műtétjéhez !?
 
Végül még az is, nem bíznak bennünk. Ez esik rosszul.
 
Rendben, nézem inkább a minta jó oldalát! 🙂
 
– Nyíltan hozzáférhető, így bárki okulhat, tanulhat a megosztott anyagból, tehát Te, az Építtető/Megrendelő könnyen képbe hozhatod magad, mit várhatsz el terveződtől, a Térképződtől.
– Tervezési szerződés is van a fájlok között, ez is közelebb hozza egymáshoz a szerződő feleket.
– A .pdf és .doc formátum könnyen lemásolható, így a szöveges tartalmak sok-sok műszaki leírásban „visszaköszönnek” majd. 😉
– A tervek publikálása folytán a tervezőgárdának nagyobb ismertséget szerez, ezáltal újabb/több munkát hoz.
– A közreadott tervek épület-divatot is teremtenek majd.
– Az építéshatósági eljárások döntéshozói, az építésügyi Előadók egységes mankót kapnak, mit ellenőrizzenek egy kérelemként benyújtott tervdokumentációban.
 
Számomra a tanulság:
Csupán az elsőt, a kisméretű családi ház tervdokumentációját néztem át, és bátran állítom, sok Építész kollégám mellett, én is megütöm a tervet, a színt és a vonalat! 😉
+ Ne feledd: terkepzo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .