8 x 8 m fesztáv!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Hálószoba nincs?


Edit és Ádám, 4 éves kislányukkal, másfél szobás panelből költöznek ebbe a családi házba.
Azt Te is látod, „érdekes”-alaprajzú ez a ház, az elég feltűnő, hogy
– négyzet alakú;
– hogy 8 m! a teherhordó falak fesztávolsága;
– és nincsen benne önálló hálószoba, egyetlen egy sem!


Van előnye a vásárlásnak:
– nagy a telek, a kert rendezett;
– van még a telken garázs és műhely is;
– és van egy földalatti, hagyományos pince,
– az épületet 3 éve külsőleg felújították: kicserélték a homlokzati nyílászárókat, és 10 cm hőszigeteléssel látták el.
 
Editék az alaprajzzal nem igazán tudtak mit kezdeni, a két szobából az egyiket a jelenlegi konyha helyére képzelték, a másikat pedig vele átellenben helyezték el, papíron. Egyetlen bökkenő volt, ezeket a szobákat nehezen tudták bebútorozni.
 
A változtatás úgy kezdődött, hogy kivettük az összes válaszfalat. Erre van mód, hiszen a 8×8 m fesztávolságú vasbeton födém nem kíván belső alátámasztást.


Mivel a homlokzathoz semmiképpen nem akartak nyúlni, így minden homlokzati nyílászáró a helyén maradt. Ezzel persze nem egyszerűsödött a tervezés, bizony született nem szeretem megoldás is:
 
1. A bejárat és az előtér a helyén maradt, de előszoba szekrénynek biztosítunk helyet.
 
2. Az önálló wc megszűnt, és beintegrálódott egy jól felszerelt fürdőszobába.
 
3. A bejárat bal oldalára, a nappali tartózkodás kedvezőbb tájolású oldalára költöztettük a konyhát és étkezőt, gyakorlatilag falak nélkül.
 
4. Az előtér folytatása a közlekedő térrel is megspékelt, parketta burkolattal ellátott nappali. Formája és bútorozása nehezen kezeli az épület középső részén lévő központi teret. Most bútor határolja le az étkező terét, távlatilag elképzelhető, hogy ide egy kandalló fog épülni.
 
5. A kamra megszüntetése lehetőséget adott a szülői háló elhelyezésére.
 
6. Mellé került a gyerekszoba, aminek most még kétszárnyú, középen felnyíló erkélyajtaja van. Mérete szerint ez csak egy félszoba.
 
A 64 m² alapterületen 2 és fél szobát tudtunk megvalósítani.
A sarkos helyiség-szűkítéseket ( a45 fokos lecsapásban elhelyezett ajtókkal) eltüntettük, de így is megmaradt a világos és jól átlátható térszervezés. És a tájolás hibátlan! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .