Hozzuk tető alá!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Tető(k) létrejötte


Többé-kevésbé kiveséztük a födémeket is, így neki állhatunk a tetőkészítésnek! 🙂
 
A tető elég hangsúlyos építészeti elem, ezen túl nagyon lényeges épületszerkezeti elem is!
 
Miután az Ember a földbe, vagy sziklába vájt otthonait elhagyta, azután kezdett saját feje fölé tetőt építeni.


A tető létrejöttét elsősorban a jellemző éghajlati hatások indukálták, formáját a közelben fellelhető anyagok határozták meg kezdetben.


Később a tapasztalatok, a bővülő ismeretek, az új szerszámok és a lassan fokozódó kreativitás sarkallta a tudatosabb formaképzést.
 
Az is értelemszerű következtetés, hogy ahol „sok” volt a csapadék, oda meredek tetőhajlás-szöget képzett az Ember, hogy minél hamarabb megszabaduljon e tehertől.


Ahol meg kevés csapadék esett, ott igyekezett felfogni e kincset, vagyis lapostetőt (teknőt) épített.


Ahol meg sok hó esett, ott lapította a tető hajlásszögét, mert a tetőn megülő hó megvédte őt a hideg ellen.


Ezen egyszerű elvek mentén alakultak a tetőformák napjainkig. A kialakult tetőformák, tetőidomok korábban az adott építészeti környezet formavilágát egyértelműen meghatározták. Egyértelmű stílusjegyként:
– tájat,
– települést és városképet jellemeztek.
 
Napjainkban a technológia tudásunk nem szab határt kreativitásunknak. Így bármilyen formájú tetőidomot képesek vagyunk létrehozni, és azt akár szélsőséges éghajlaton is megvalósítjuk, mert éppen divatot, vagy trendeket követünk! Vagy teremtünk?


A családi házas övezetekben azt is megfigyelhetjük, hogy az újabbnál újabb tetőformák, hangsúlyos „esztétikai elemként” akarnak kiríni környezetükből. Vagyis az Építtetők nem csak házuk méretével, hanem újszerű tetőidomok alkalmazásával is szeretnének kitűnni az adott épített környezetből.


Sajnos, ez nem mindig valósul meg követendő példaként. 🙁

Mai bejegyzésem képeit az internetről vadásztam, mert külső winchesteremen tárolt képeimet, kábeltörés miatt nem tudom most behívni… így ezen fotók saját képi anyagomat igyekeznek reprodukálni, vagyis a megjelenített épületeket saját szememmel is láttam és fényképeztem. Ez alól a skóciai kőtető a kivétel, mert ide egy korzikai, természetes palával burkolt tetőt szántam! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .