Még a falakat is lebontjuk!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Egyterű lakás


Margó, munkahelyi előrelépéseként, a Fővárosba került középvezetőnek. Gyermekei már kirepültek, itt új és önálló életet kezd, rögtön egy lakásvásárlással. 🙂


A közel 39 m²-es lakás felújításra szorul. Margó a lakást eddig bútorozva látta, most, hogy a Bérlő kiköltözött, és gyakorlatilag csak a fürdőszobában maradtak szaniterek, arra az elhatározásra jutottunk, hogy lebontjuk a beltéri válaszfalakat.
 
Ezt úgy „találtuk ki”, hogy Margó csak méricskélt és méricskélt az üres lakásban, és sehogy sem tudta a pici szobába beleképzelni a franciaágyát és ruhásszekrényét.
 
Nagyon egyszerű eszközökhöz folyamodott, kért tőlem alaprajzi formában, léptékhelyesen megrajzolt bútorokat, pdf fájlba mentve, amiket nyomtatás után papírból kivágott, és a felmért alaprajzba helyezett.


Gyorsan kiderült, a franciaágy nem fér be a kis szobába, esetleg ha az ajtó kifelé nyílna… No, de hol lesznek a ruhái?
Az étkezőasztalt a 4 székkel is próbálta értelmesen a konyhapult közelében elhelyezni…. nem sok sikerrel.


A válaszfalak lebontása után a változás főbb lépései így valósulnak meg:
 
1. A bejárat és az előtér a helyén marad. A lakást átszúró strangot beépített szekrénnyel körbe bástyázzuk, mind az előtér, mind a nappali tér felé is.
 
2. Önálló, zárható helyiség csak a fürdőszoba lesz, melynek ajtóval ellátott határoló falát is elmozdítjuk, hogy megteremtsük az ajtó befelé történő nyitását, így a közlekedő tér szabadon maradhat.
 
3. A kis hálószobát beáldozzuk. A sarki lecsapást az ajtóval együtt megszüntetjük, és ide költöztetjük át a konyha-étkező terét.
 
4. A korábbi konyha-étkező helyére kerül a hálórész. A terven jelölt falak a nappali teréből való minimális intimitást teszik csak lehetővé.
 
5. Ezzel a változással a tényleges nappali terét a megengedett és kívánatos 16 m² alá redukáltam. Ezt a változást Margó mérlegelte, és döntése szerint, – a kivitelezésnél – az ágyat eltakaró falfelületet szerelhető, padlótól mennyezetig tartó térelhatároló bútorként fogja megépíttetni.
 
Mi a változás eredménye?
Egy könnyen átlátható, világos térhasználattal rendelkező lakótér, egyértelmű közlekedési útvonalakkal, szeparált funkciókkal. A terek könnyű átjárhatósága, és a kedvező tájolás által egy szellős és napsütötte lakást kapunk! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .