Fafödémek reneszánsza

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Fafödém


A födémek régi-új típusát semmiképp nem hagynám ki általános ismertetésemből, amit a „födémek” témakörében folytatok, családi házas viszonylatban.


Úgy gondolom, az általános gazdasági válság megjelenésével erősödött ismét a födémek ezen típusa. Vagyis a korábban feledésbe merült fafödémek újbóli térhódításával találjuk szemben magunkat napjainkban.
 
Most nem a szerelt jellegű, favázas épületek födémrendszeréről beszélek, hanem a hagyományos, kis-elemes, falazóblokkból épült házak zárófödéméről, azaz padlásfödéméről.
 
Miért mondom, hogy régi-új?
 
Nos, a XIX. század második feléig, amikor is az a bizonyos második ipari forradalom az acélipar tömegtermelését is elindította, az idézett elő fafödém- ügyben hanyatlást. Mivel addig nem volt piacon acélgerenda, így a síkfödémeket bizony fagerendákkal készítették!
 
Mikor aztán a vasbeton technológia mind az előregyártás, mind a helyszíni öntésben tömeges méreteket vett, a fagerendás födémek gyakorlatilag kivesztek új födémépítés lehetőségeként.
 
Most azonban reneszánszukat élik egyszintes épületek padlásfödémeként.


Anyagát tekintve az erdei fenyő az elterjedt, mert
– könnyen megmunkálható;
– megfelelő szilárdságú;
– megfelelő keresztmetszettel 6,00 m fesztávolság áthidalható;
– emberi erővel könnyen mozgatható (bedolgozható).
 
A fa zárófödémek legtöbbször a tető fa anyagú szerkezetével egyesítve készülnek. A fagerendák a rájuk épített fa tetőszerkezet kötőgerendáiként funkcionálnak.


Ilyen födém alkalmazásakor elengedhetetlen, hogy a felmenő teherhordó szerkezet nemcsak hogy elkészült, hanem megfelelő (terhelhető) szilárdságú is:
– készen vannak az alátámasztásként szolgáló teherhordó falak;
– bennük a nyílásáthidalások;
– és készen van a fal tetején körbefutó koszorú is.
 
Miért jó a fafödém?
– egyszerűen építhető;
– azonnal terhelhető;
– szerelt jellegű; száraz technológia;
– kicsi a tömege, teherbírásához képest;
– belsőépítészeti elemként régi gerendás födémek hangulatát is felidézheti.
 
Miért nem jó?
– nedvességre érzékeny szerkezet;
– nem jó a hangszigetelő képessége.


Itt le kellene írnom, hogy tűzveszélyes, de ma már nem kezeletlen formában, hanem gomba- és rovarölő szerrel, + lángmentesítő bevonattal építjük be az épületfát. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .