Jár nekünk egy hálószoba!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Intim, saját terület


Anikó és Toncsi lakáscserével jutott a közel 75 m² -es, három szobás lakáshoz, egy 12 lakásos, budai társasházban. Két gyermekükkel fognak majd beköltözni. A szükséges felújítás kapcsán kerestek meg.


A lakás előnyeként a tágas nappalit és a jó tájolást jelölték meg, meg az erkély is új elem életükben.
 
Sajnos, van hátránya is bőven ennek a lakásnak. Ha a belső terek arányait szemléled, jól látod:
– mennyire minimális a tisztálkodó terület nagysága;
– mivel ez a lakás 2. emeleti, így a gépészeti strang fix hellyé teszi e területet;
– másrészt a belső közlekedő terület is e központi magban tud csak funkcionálni, hogy a lakás valamennyi tere feltárható legyen.
 
A75 m² lakás alapterület a 3 szobához kissé szellős, így kísérletet tettem arra, milyen „áldozatok” árán lehetséges még egy hálószobát kialakítani. Így a felújítás átalakítássá bővül.


A változás főbb lépései:
 
1. A bejárat a helyén marad, ajtó melletti új falfülke faltól-falig, padlótól mennyezetig kap beépített szekrényt, az előtér-közlekedő alapterületileg nem változik.
 
2. A fürdőszoba és a WC a helyén marad, bár a közöttük lévő elválasztó fal mozgatása lehetővé teszi, hogy a WC-ben is meglegyen a kézmosás lehetősége.
 
3. A fürdő ajtaja arrébb került, így lesz hely egy olyan falfülkére, mely tolóajtóval magában rejti a mosógépet, és a lakás takarításához szükséges felszereléseket és eszközöket.
 
4. Az egymás mellett lévő két szoba közös elválasztó falát – a sarki szobán lévő ajtó minimális helyigényének megfelelően – áthelyeztük, és először e két szobát neveztük gyerekszobáknak.
 
5. A szülői hálót a konyha helyére gondoltuk, de a gyerekek közbeszóltak, mert a számukra kijelölt szobák alapterületi eltérése túlizgatta őket.
 
6. Így Toncsi azt javasolta, próbáljam csökkenteni a sarki szoba méretét, hogy ne legyen területi vita a fiúk között. Tovább csökkentettem a szoba méretét egy szekrénysornyi mélységgel, és azt javasoltam legyen ez a szülői háló. 😉
 
7. A konyha helyét a nagyobbik fiú kapta szobaként, gyakorlatilag eredeti méretben, bár 60 cm-rel a sarok irányába eltolva.
 
8. Ez az eltolás a nappali térbe helyezett konyhapultnak kedvezett.
 
9. A konyha is szűkös, a mosogatógép csak 50 cm szélességgel építhető be, és a tűzhely után már nem tudok lerakó felületet biztosítani, a tálalás előkészítéséhez.
 
10. A nappali szoba terét két fő részre bontottam, és „szabálytalanul” magát a nappalit 16 m² alá redukáltam. A főzés – étkezés terét térben álló bútorokkal picit szeparáltam.
 


Az alaprajzi átváltozás a lakás fő hátrányán nem tudott javítani:
– fő funkció-kiszolgáló funkció örökölt, kedvezőtlen területi aránya.
 
Anikóék sok kompromisszumot kötöttek a 4 önálló szobáért. Számukra ebben az életszakaszban az volt a fontos, hogy ne a nappali tere legyen a saját hálószobájuk, ne kelljen a be-ki ágyazással és a ruhák, fehérneműk, pizsamák ide-oda rámolásával küzdeniük, hanem mindenkinek legyen intim, saját területe. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .