Mégis folyosóra lépünk?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás:Közlekedő? Folyosó


Múlt heti átváltozásban említettem, hogy meg fogom mutatni, mit indukál egy belső közlekedő-folyosó ténye az alaprajzi tekintetben erősen nyújtott, téglalap alakú épülettömeg esetén!


Megrendelőim számukra fontos szempontokat helyeztek előtérbe, amikor arra kértek,
 
1. vigyem a ház végébe a nappali-étkező-konyha terét, a bejárattal együtt,
 
2. de a gépkocsi tárolót az épület utca felőli végén tartsuk meg, lehetőség szerint az észak-nyugati oldalra tükrözve.
 
E két határozott kívánalom bizony mégis életre hívta ezen ingatlan beépítési lehetőségének legszembeötlőbb hátrányát: megjelent egy belső közlekedő-folyosó, hiába tettem kedvező kísérletet e helyiség elkerülése érdekében.
 
Nos, ez jó megoldás?


Úgy fogalmazok: kompromisszum szülte megoldás. Megrendelőim hoztak egy döntést, amit tervezőként kiszolgálok: Nekik az volt a legfontosabb, hogy a ház végébe kerüljön a nappali tartózkodás tere.
 
És persze felsorolom azokat az előnyös és /vagy hátrányos jellemzőket, melyek e döntés mentén adódnak. Nézzük a listát:
 
1. A gépkocsi-tárló épületben minimális alaprajzi mérettel valósul meg, közvetlenül az előkertből. Így minimális felület burkolásával a személygépkocsi beállása biztosított.
 
2. A kertkaputól, az épület másik végénél lévő lakás bejárati ajtóig vezető szakasza hosszúra sikeredett.
 
3. A garázst a lakásból egy hosszú és nagy alapterületű közlekedő-folyosó beiktatásával érjük el. Amit azért sem tartok helyes megoldásnak, mert a lakás intim zónájába érkezik az autójával a hazaérkező családtag.
 
4. Ha alaprajzi arányait és méretét vizsgáljuk e folyosónak, látjuk, gyakorlatilag szobányi alapterülettel rendelkezik, de 110 cm szélességével bútorok fogadására alkalmatlan. Természetes fényt a nappali tere felől, valamint a folyosó végén lévő gardróbként kialakított térbővületből kaphat, ezért nem zártam le ajtókkal.
 
5. Az épület hátsó részére áthelyezett és homlokzati síktól beljebb húzott, kissé védett bejárata szűkös lehetőséget ad a kabátok és cipők elhelyezésére.
 
6. A kamra most töltelék, elválasztó helyiség lett, hogy semmiképpen ne a nappaliba lépjünk, de a sarkában elhelyezett kandalló kémény-teste miatt, inkább tárolónak keresztelném ezt a helyiséget.
 
Bejegyzésem illusztrációs fényképe egy hotel folyosóját mutatja. Ez a folyosó végeláthatatlan, és egyértelműen jelzi falának ritmikus díszítésével is, hogy azonos helyiségek, hotelszobák nyílnak e térből. Így ez egy szükséges és gazdaságos megoldás szállodák esetében. Például a kórházakban, iskolákban is ilyen rendszerben futnak a közlekedő terek.
 
E bejegyzésben bemutatott lakás alaprajzi megoldását nem tartom követendő példának. Családi házas ingatlanok esetében a „csúnya-szomszédok” megjelenését a kertépítés egyszerű eszközeivel (növénytelepítés) lehet a látómezőből kitakarni, vagy a szemet teljesen más dologra, saját kertünkön belül fókuszáltatni. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .