Födémek 2. rész

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Vasbeton födém


Korábbi, „Födémek” bejegyzésemben már említettem, vannak azok a bizonyos födémek, melyeket a helyszínen öntenek. Igen, jól gondolod, ezek közül most a helyszíni, vasbeton anyagú födémek következnek.


Ezen födémek megvalósításához a Térképző segítségül hív egy társművészt, egy Statikust!
 
A Térképző megmondja, azaz terven ábrázolja a födém fizikai helyét, és térbeli méretét, geometriai formáját. A Statikus erre válaszul, elkészíti a zsaluzási és vasalási tervet!
 
A zsaluzásról is értekeztem már, így csak ismétlem, hogy a zsaluzat olyan ideiglenes szerkezet, ami öntőformaként működik a vasbeton szerkezet teherbíróvá válásáig, hisz a födém teherbíró képességének elérése után, kizsaluzható!
 
Tehát készül zsaluzási terv. Ez egy Doka rendszerű födémzsalu terve:


A zsaluzat elkészülte után elővesszük a vasalási tervet, és a 6 m hosszú betonacélszálakat méretre vágjuk, illetve méretre hajtjuk:


És a vasalási terv alapján:


a kész zsaluzaton előállítjuk a leendő födém vasalását:


A zsaluzaton, a betonacél váz elkészülte után, ellenőrizzük a betonacélok helyzetét, kötözését, leendő betontakarását. Ha a tervvel egyezőnek találjuk, a kényes pontokat, toldásokat is ellenőriztük, a vasalást átvesszük! 🙂
 
Ellenőrzés után pedig jöhet a födém betonozása! Transzportbeton (ellenőrzött minőség!) kiszállítása mixerrel, majd a bedolgozás mobil betonszivattyúval, pumpával. És vibrátoros tömörítéssel, ha szükséges. A felületet persze készre kell simítani.


Készen van a helyszínen készített vasbeton födém. Elkezdhet szilárdulni! Az utókezelésről viszont magunknak kell gondoskodni! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .