A körfolyosó végén

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

 
 

E heti átváltozás

Ez a belvárosi, harmadik emeleti lakás a lépcsőháztól legmesszebb, a körfolyosó végén van. Szerencsére a lift működik! 🙂
A jelenlegi, 62 m²-es lakás, sok kicsi helyiség egymásba nyíló kapcsolata. Két hálószoba most úgynevezett zsákszoba, azaz egyik csak a nappaliból, a másik csak a konyhából elérhető. Ez utóbbi háló szélessége mindössze 1,80 m! Feladatom:

  • a felaprózott tér felszámolása,
  • két önálló (háló)szoba kialakítása,
  • nappali tevékenységek közös terének megteremtése,
  • minél több tárolószekrény elhelyezése…

 

 

Megrendelőm jelenleg egyedül költözik ide. Munkáját nagyrészt otthon végzi, így az önálló dolgozó szoba alapvető igény volt. Ez a szoba – mértéből adódóan – a vendégszoba funkcióját is kielégíti.

 

A körfolyosó végén

A különálló w.c. helyiséget megszüntetjük, a fürdőszoba szeparált részére kerül az illemhely. Kimondtuk, hogy kamrára nincs már szükség, az itt felszabadult terület a konyha-étkező alapterületét növeli, a lichthof (világítóudvar) felől még kevés fény is érkezik.

 

 

A nagy belmagasság (3,60 m) a nagypolgári miliőt idézi. Sajnos a lakás eredeti belső nyílászárói – pallótokos, vésett, festett fa ajtói – a korábbi átalakításokat nem élték túl. De a nappali és a hálószoba ablakain a belső keretbe hajtogatható spaletta megvan és javítható. Megrendelőm így azt kérte, minimálisra vegyük az ajtók számát, de maximalizáljuk a halszálka-mintába rakott parketta felületet! 🙂

 

 

Ezért már az előtér is, és a konyha-étkező is parketta burkolatot kap. Ezek nem igazán szokványos megoldások, de ha belegondolunk:

  • a lakásba jutásig elég sokat kell „talpalni”,
  • napi főzés pedig nem valósul meg a konyhában.

 

 

A másik nem szokványos kérés az volt, hogy a háló ne legyen feltétlenül elszeparálva. „Harcunk” kompromisszumos megoldással zárult, térben fallal elhatárolt területen fekszik a franciaágy, a nappali felől némi takarásban. Ajtók ide sem kerülhettek, de a beépített szekrények a teljes végfalat uralják, igaz, tükörfelülettel. 😉
A lakás berendezésekor az örökölt szecessziós bútorokra fektetjük majd a hangsúlyt, modern kiegészítőkkel és rengeteg textillel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .