A TÉRKÉPMÁSOLAT

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Ingatlan-vásárlás kezdeti lépéseit folytatom…

A használt ingatlanok vásárlásával kapcsolatban (is) folyamatosan érkeznek olvasói megkeresések a lakásfelújítási láz kapcsán… 😉

Egy folyamatban lévő építési ügyem alapján mutatom be az ingatlanvásárláskor beszerzendő dokumentum 2. elengedhetetlen elemét ma.

Ez nem más, mint az ingatlan-nyilvántartási térképről másolt

2/Térképmásolat

Ingatlan (adás)vételi szerződésünk rögzítése előtt érdemes az ingatlan térképi megjelenését is megismerni a Térképmásolat segítségével.

Ez az adatszolgáltatás a lakosság, hatóságok és még a földmérő vállalkozók részére is hasznos információt ad, amennyiben a valóságot tükrözi.

Ez esetben is Ügyfélkapun kezdd a tájékozódás!!

Onnan pedig a Földhivatal Online oldalára juthatsz, és érdeklődésednek megfelelően adott ingatlan pontos címével kutakodhatsz, de itt már díjfizetési kötelezettséggel.

A Térképmásolaton a telekingatlan határvonalai és a rajta lévő építmények kontúrjai jelennek meg. Sok esetben még hullámvonalakat is láthatsz, melyek a magassági szintvonalakat jelölik.

A kapott/nyomtatható lapon a helyrajzi szám alapján mindig a felület közepén találod meg majd a keresett ingatlant.

Tehát: az ingatlan-nyilvántartásban szereplő térképmásolat az ingatlan beépítési adatait mutatja meg alaprajzi formában. Az illetékes Földhivatalok a térképi adatokat (és változásokat) Földmérők segítségével, lakossági adatszolgáltatás apján tartják nyilván.

Az adott ingatlan térképi megjelenését, azaz az ingatlant érintő változást, pl.:

 • épület bontását;
 • új építmény létesítését;
 • meglévő építmény bővítését

a Földhivatal a mindenkori ingatlantulajdonos költségén vezeti át, amit jelenleg Hatósági Bizonyítvány együttes benyújtása alapján végez el, amihez elengedhetetlen a Változási Vázrajz, melyet Földmérő készít el.

Korábban is a Tulajdonos feladata volt az ingatlanon történő esetleges változások átvezettetése, de mivel ennek a mozzanatnak az elmulasztását semmilyen szankcióval nem sújtották, sok esetben ez bizony elmaradt. Így gyakran a valóságnak nem megfelelően ábrázolt térképmásolathoz is juthatunk… 🙁

Ezért ésszerű javaslataim: tájékozódj!, és ezt több formában is tedd meg, mert miután a kiszemelt ingatlan tulajdonosává válsz, akár kemény meglepetés is érhet! 🙁

Nézd csak!!!, ezek is rendelkezésre állnak a kutakodásodhoz:

 • Helyszíni szemrevételezés
 • Google Earth -n való keresés/beazonosítás
 • Település saját honlapján a HÉSZ térképes mellékleteiben, ott található földhivatali alaptérképen/ortofotón történő keresés/beazonosítás!

4 hozzászólásto A TÉRKÉPMÁSOLAT

 1. Józsi szerint:

  Az előző tulajdonos, évtizedekkel korábban, természetesen engedély nélkül, hozzáépített a házhoz egy belülről elérhető kb 8m2 kamra helységet.

  Mivel ez az épületrész házilagos módszerekkel készült, mind a tető mind a falak állapota nagyon leromlott, omladozik, veszélyes lett.

  Ezért szeretnénk felújítani az épületrészt, ami ebben az esetben gyakorlatilag a falak és a tető bontását és újraépítését fogja jelenteni. Újraépítés után pedig a helységet vendégszobaként használni.

  A helyzetet bonyolítja az a tény, hogy a hatályos önkormányzati szabályoknak nem felel meg a hozzáépítés, a beépíthetőségi hányad és az oldalkert szélesség tekintetében.

  Az a kérdésem, hogyan lehet/célszerű ezt az egészet legalizálni?
  Hallottam róla, hogy a 10 évnél régebbi engedély nélküli hozzáépítések valahogy legalizálhatóak.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Józsi!
   A bontás nem felújítás! Ha elbontja, akkor építhet/bővíthet meglévő lakóépületet, ha azt Egyszerű Bejelentéssel teszi, persze megfeleltetve a tervezett bővítést az érvényes beépítési mutatóknak/szabályoknak.
   Amennyiben 10 évnél régebb óta áll ez az épületrész, úgy kérhet erről Hatósági Bizonyítványt. Sajnos, nincs hazánkban egységes gyakorlat… 🙁 , így ennek kimenetele nem igazán prognosztizálható, elképzelhető, hogy Fennmaradási Engedélyezési Eljárást is kell indítania, de ez esetben sem bonthat, majd építhet!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 2. Gergely szerint:

  Kedves Térképző,
  Először is gratulálok a bloghoz, hiánypótló, igényes, kulturált.
  Szeretném megkérdezni, hogy a térképmásolaton 12m2 alatti melléképületeket is fel kell tüntetni? Elsőre furcsának hathat a kérdésem, de a következő információt találtam, egy földmérőknek szánt oktatási anyagban, illetve földmérő vállalkozás tájékoztatójában is több helyen:

  Mivel az ingatlan-nyilvántartási térképen a 12 m2-nél kisebb melléképületeket nem kötelező feltüntetni, ezért vázrajzot sem kell készíttetni. Terasz vagy lépcső építéséről sem kell külön vázrajzot benyújtani.

  Ön szerint ez megállja a helyét?
  Előre is köszönöm válaszát,
  Üdvözlettel
  Demeter Gergely

  • a Térképző szerint:

   Kedves Gergely!
   Köszönöm! 🙂

   Kb. A múlt században még úgy tanultam, hogy az állandó jellegű épületeket bizony fel kell tüntetni, ha alapterülete 12 négyzetméternél nagyobb, illetve minden olyat is, függetlenül a méretétől, melynek szilárd az alapja (rakott kő, tégla, beton, vasbeton). Valóban: nem volt kötelező szerepeltetni a 12 m2-nél kisebbeket.
   Lehetséges, hogy e téren is ‘változtak/lazultak’ a szabályok. Egy gyakorló földmérő bizonyára képben van!

   Álláspontom szerint az a helyes eljárás, hogy amit a település/településrész HÉSZ-e engedélyez
   – építési engedéllyel,
   – településképi bejelentéssel
   (amit ‘papírozni’ szükséges) azokat azért érdemes átvezettetni.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .