ELÚSZOTT TÁMOGATÁS?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Családi otthonfelújítási program

Az előbbi két blogom a használt ingatlanok vásárlásával kapcsolatban mutatott meg két fontos adatot/szolgáltatást, melyet célszerű igénybe venned, mielőtt a kiszemelt ingatlant valóban megvásárolod!

Ezekhez a területileg illetékes Földhivatalok által jut(hat)sz. Az adás-vétel egyébként ügyvédi közreműködéssel valósulhat meg, így a tájékozódás/képben levés – az én olvasatomban – az Ő részükről is elengedhetetlen!!!, de az élet…produkál mindig valami újdonságot…

Az említett egyik bejegyzésemben a Tulajdoni lapot mutattam be:

A következőben pedig a Térképmásolatot:

Ma olyan „történet” -et elemzek, ahol célszerű lett volna korábban ezekre a részletekre is odafigyelni!

Viktóriáék, két kisgyermekükkel élnek, egy 2019 decemberében megvásárolt kertes házban.

A vásárláskor, az Eladó meg is mutatta, hogy építési engedéllyel létesült a házikó!, de a valódi Használatbavételi Engedélyt nem kereste elő…, a terveket sem találta…

Azért nem azt írom, hogy lakóházban élnek, mert bizony utólag, vagyis most derült ki Viktóriáék számára, bővítési lehetőséggel kapcsolatos kutakodásom eredményeként, hogy az övezeti besorolás eleve nem is engedi, hogy a területen lakóház létesüljön!

Tehát, attól, hogy valaki/valakik életvitelszerűen lakik/laknak egy üdülő-övezeti ingatlanban, még nem jelenti azt, hogy az ingatlan lakóházi besorolású, és tulajdoni lapján is így szerepel, azaz lakóházként!

Hiába van aszfaltos utca, közvilágítás, vezetékes villany, víz, földgáz…közeli autóbusz-megálló….stb…

Mert ha a tulajdoni lapon, az ingatlan adatai között első helyen ez szerepel:

Kivett lakóház és udvar”, csakis akkor lehetsz bizonyos benne, hogy lakóházat vásárolsz, vagy éppen abban élsz!

Viktóriáék elesnek az idén januártól meghirdetett új otthonfelújítási program felkínált lehetőségétől, mivel az egyértelműen a lakásfelújítást támogatja, aminek keretében akár 3 millió Ft-ot is visszaigényelhet a felújítást végző lakástulajdonos, utólag!

Esetükben az ingatlan-nyilvántartás szerint is, tehát a tulajdoni lapon is hétvégi ház és udvar szerepel, a zártkerti! fekvésű ingatlan hiába 880 m² alapterületű…, és persze minden szomszédos ingatlan is lakott…

A Kormány 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelete: a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról egyértelműen definiálja, hogy

lakás: Magyarország területén fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületei;

Egyelőre az sem megoldás, hogy Hatósági Bizonyítványt kérünk az ingatlanra, mivel az övezeti leírás egyértelműen kizárja a lakóházzá történő átminősítést!:

Így nem varázsolhatunk az üdülőházból lakóházat! 🙁 , hiába teljesíti a meglévő ház a lakásra vonatkozó OTÉK-szerinti ismérveket.

Esetleg, majd évtizedek múlva, amikor a település megújítja a HÉSZ-ét, és esetleg átsorolja a sokak által életvitelszerűen lakott üdülőterületet, lakóterületté:

 • -falusias
 • -kertvárosias
 • -kisvárosias …

besorolással, akkor lehet az épületet lakássá avanzsálni.

Ismétlem: tájékozódj!, és ezt több formában is tedd meg, ne érjen nem várt meglepetés! 😉

2 hozzászólásto ELÚSZOTT TÁMOGATÁS?

 1. laszló szerint:

  Kivett lakóház és udvar

  Mit jelent a „kivett”?

  Köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Kedves László!
   Kivett megjelölést kap az az ingatlan, mely (föld)művelési ágból kivonásra került.
   Vagyis, ez esetben az ingatlanterület hasznosítása: lakóház és (a hozzátatozó) udvar.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .