Árajánlat, költségvetés?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Milyen a jó költségvetés?


Ha felületes lennék, azt írnám: Olyan jó, hogy képes vagy kifizetni!
 
De maradjunk a realitásoknál, használjuk a fejünket inkább. Ha építkezésben/felújításban/átalakításban gondolkodsz, gyakran hallod: árajánlat, mennyiségkimutatás, költségbecslés, költségvetés…


A költségvetés olyan nagyvonalú és gyakran ismételt szó, a hírekben is gyakran elhangzik… persze negatív töltettel társul, hogy „nincs”, „nem előirányzott”, „nem fedezi”…
 
Nézzük a házak táját! 🙂
Költségbecslés már a tervező „asztalán”, ma inkább számítógépén, a tervezés fázisában megjelenik. Hisz az építési engedélyezési tervben szerepeltetem az építményérték -ét, erről már meséltem korábban.
 
Árajánlat akkor készül, ha valamilyen szolgáltatást kívánsz igénybe venni. A Fodrász, és a Kozmetikus is ad árajánlatot. Azok már készen vannak, kint függnek a szalon falán, ahol olvashatod a hajvágás, arckezelés árát…


Az éttermek is csalafinták, ők már a bejárat előtt kifüggesztik saját termékeik árát…


A házak ára nem ilyen egyértelmű, mert nincs két egyforma ház, nincs két egyforma kivitelezés!
 
A házár-képzésnél először mennyiségkimutatás készül. Ezt célszerűen a Tervező, a Térképző készíti, Ő tudja jól mit tervezett, ismeri termékét, így legpontosabban tudja számolni a beletervezett anyagok mennyiségét.
 
Ezt egy táblázatba, pl. egy excell tábla soraiba rögzíti, és elnevezi árazatlan költségvetésnek. Ennek örül majdnem mindenki. Az Építtető azért, mert csak oda kell adni a lehetséges Kivitelezőknek, és azok beárazzák a sorokat! Majd összegzik azokat és azonnal létrejött egy árverseny, ahol eltérő végeredmények egyfajta sorrendet alakítanak ki a vállalkozók között.
 
És ezzel megszületett az árazott költségvetés!
Tartalmazza:
– munkanemeket,
– mennyiségeket,
– egységnyi anyagárakat,
– egységnyi munkadíjakat;
illetve az anyag- (A) és munkadíjak (D) és a mennyiségek szorzatát.
 
A napokban kért tőlem egy Házaspár segítséget, mutatom a Kivitelező árajánlatát:


Csak a lényeg hiányzik belőle:
– munkanemek,
– mennyiségek,
– egységnyi anyagárak,
– egységnyi munkadíjak;
de a végeredmény egyértelmű! Nos, milyen a jó költségvetés? 😀

2 hozzászólásto Árajánlat, költségvetés?

  1. Milu szerint:

    az itt leírtakkal teljesen egyetértek, valamikor magam is igy csináltam….a tételeket leírtam, de a tételének nem volt ara, csak nettó es bruttó vegosszeg.

    • a Térképző szerint:

      A bemutatott festés-mázolás tételben a mennyiségek értelmezhetetlenek. Pl: Tapétát „bont”, radiátort mázol, nyílászárót tapaszol…O.K… de milyen anyaggal, és pontosan mekkora mennyiségben, milyen óradíjjal teszi mindezt, hisz tapéta „bontás” nem egyenértékű munkadíjban az erkélykorlát mázolással sem… ?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .