Csíklakás?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Raktárból lakás


Csaba autóvillamossági szerelő. Elsősorban autóriasztókat és autóhifiket szerel. Válása után, új helyen vezette be saját vállalkozását, ahol, a már kibérelt műhely feletti épületrész is hosszútávra kiadó. Merész gondolata az, hogy Ő szívesen ideköltözne, ebbe a „csíkba”.


Nos, a csík valójában egy eddig raktározásra használt, radiátorokkal fűtött terem. Szélessége 3,00 m, hossza 10,40 m, belmagassága 2,50 m, és helyiségeket nem tartalmaz, de alapterületéhez képest sok ablakkal bír. A bejárat mellett, a sarokban egy strang került elfalazásra.
 
Lehet-e itt lakni? Kompromisszumra kész embernek lehet.
 
De más szemszögből is megközelíthetem a dolgot: arra biztatom Csabát, ne végleges lakásként értelmezze ezt a lehetőséget, hanem gondoljon arra, ez csak egy olyan időszak az életében, amikor kicsi helyen kell laknia. Gondolja úgy inkább, hogy ez a hétvégi kecója, amit mindennap élvezhet.
 
A kecó szót azért használom én is, mert a haverokkal igyekszik majd a kivitelezést is összedobni, hétvégenként. A használt bútorokat pedig ajándékba kapja.
 
Építészetileg arra kell törekednem, hogy a kicsi helyen, ami rendelkezésemre áll, a kis helyiségeket racionálisan úgy alakítsam ki, hogy a beépített berendezések használatára minimális tereket hagyjak úgy, hogy a többi, más jellegű (tér)használattól függetlenül is megvalósulhasson az egyenkénti térhasználat.


Ennek szellemében, nem vittem túlzásba a helyiségképzést! 🙂
 
1. A bejárathoz hidegburkolatos előteret rendeltem, innen nyílik a zsúfolt fürdőszoba, ahol a tisztálkodásra és mosásra/szárításra jut hely.
 
2. A következő helyiségeket már egy térként kezelem, hisz itt minimális konyha és étkező, beljebb haladva az ülőgarnitúrás nappali tere. A konyhában mosogatógép nincs, ételmelegítésre ennél kisebb konyhákban is van lehetőség.
 
3. A kanapé mögé falat rajzoltam, de csak pultmagasságúra építeném. De egy szellős térbeli polcelem/polcrendszer is kézenfekvő megoldás lehet. Ezáltal képes valamelyest szeparálni az alvás/pihenés terét, másrészt természetes fényt és szellőztetés lehetőségét tudom így biztosítani az egész lakás számára.
 
4. Jól látod, a franciaágy is keskenyebb a szokásosnál, de még a svéd bútoráruházban is járatos méret, ez a 140 cm-es szélesség.
 
Csaba azt kérdezte, hogy a háló bejárata miért nincs szemben a bejárattal?


Tudatosan fordítottam át a háló rész bejáratát a másik oldalra. A közlekedés belső útját ugyan meghosszabbítottam ezzel, de a „csík” -hatást nem igazoltam le. A tér, érzékszerveink szerint, ezzel az aprósággal is rövidült. Vagyis hízott kicsit a „csík”! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .