Fedélszerkezetek elemei

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Székek, kakasok és taréjok?


A fedélszerkezetek faanyagát az elmúlt alkalommal már bemutattam. Most az következik, hogy a fedélszerkezet egyes elemeit, a nevükkel együtt is megismerd!


Hazánkban a legnépszerűbb gerendasoros fa fedélszerkezetek
– vízszintesen,
– függőlegesen és
– „ferdén” futó
teherhordó faelemekből állnak össze.

  • Vízszintes elemek: gerendák és szelemenek, fogófák, fogópárok;
  • Függőleges elemek oszlopok, székek;
  • Ferde elemek: szarufák, dőlt székek, bakdúcok, könyökök.

Ez persze nem egy teljes felsorolás, de ismerkedésnek egyelőre ennyi minden elegendő!
 
Akkor vannak a gerendák, amiket szelemennek is nevezünk. A bemutatott képen van a taplgerenda, vagy talpszelemen. Ez az első szerkezeti elem, amit a tetőépítésnél elhelyezünk, talpcsavarokkal a koszorúhoz rögzítjük.


Miután a talpgerendák készen vannak, a szarufák következnek. Ezek mindig párban szeretnek lenni, és egymással szemben, ketten és együtt, őket egy szaruállásnak nevezzük.


A szaruk állítása után kap a fedélszerkezet egy gerincszelement, taréjszelement, aminek a rögzítését a szarufákhoz, szintén vízszintes elempárral oldjuk meg. Ezt a kapcsolati kialakítást kakasülőnek hívjuk.


Mivel ez a fedélszék egy tetőtérbeépítéshez készült, ezért nem terveztem oszlopokat, pontosabban székoszlopokat, amelyekre egy vízszintesen végigfutó derékszelement kellene felültetni, no meg az oszlopok két oldalán plusz támaszként könyököket kellene még elhelyezni. Ilyen volt az eredeti fedélszék, amit inkább elbontottunk.


Tehát, hogy a tetőtéri szinten ne zavarjanak a térben álló székek, ezért a szarufák deréktájon történő fixálását fogópárokkal oldottam meg. Gyakorlatilag ez a fogópáros sík adja meg a tetőtér felső, lezáró vízszintes födémének a síkját is. A fogópárok helyett alkalmazhattam volna egyetlen gerendát is, amit meg torokgerendának hívunk, pedig a tető deréktáján lenne! 😉


Ennyi új szó és fogalom elegendő mára, de a fedélszerkezettel még nem végeztünk, hisz innen fentről remek a kilátás a következő pénteki okosságra! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .