Építési termék

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Van CPR és CE, és kell egy Tervező is!


Mióta új családi házat lehet Egyszerű bejelentéssel építeni, az Emberek többsége azonnal építtetni és/vagy építeni akar. Szerintük ez gyorsan megy, hiszen még terv sem kell!
 
De bizony kell terv! Ráadásul olyan terv szükséges, ami a felhasználásra kerülő építési anyagokat, azaz építési termékeket is tartalmazza.


2013. július 1-jétől az építési termék fogalma megváltozott.
Az építési termék olyan termék vagy termék-készlet, amelyet azért állítottak elő és hoztak forgalomba, hogy azt építményekbe vagy építmények egyes részeibe, állandó jelleggel beépítsék, és amelynek teljesítménye befolyásolja majd az építménynek, az építményekkel kapcsolatos alapvető követelmények tekintetében nyújtott teljesítményét (305/2011/EU rendelet). Ezt mi, tervezők CPR-nek hívjuk, angolból magyarítva: építési termék rendeletet = Construction Products Regulation.


Építési terméket akkor szabad beépíteni, ha az rendelkezik teljesítménynyilatkozattal.
A 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet szerint:
Teljesítménynyilatkozat nem más, mint az építési termék gyártója által kiállított olyan dokumentum, amely az építési termék teljesítményét a termékre vonatkozó műszaki előírásnak megfelelően, hitelesen igazolja.


Ha egy építési terméken CE feliratot, jelölést látsz, az jó, mert a gyártó lefolytatta az adott termékre, az előírt megfelelőség-értékelési eljárást. Ezzel az európai jellel, a gyártó arra vonatkozóan vállalt felelősséget, hogy az adott terméke megfelel a teljesítménynyilatkozatban foglaltaknak.


Ez van új építési termékek esetén. Persze van olyan eset, mikor bontott építőanyagot, vagy a természetben előforduló anyagot szeretnénk beépíteni.
 
Bontott építési termék: építmény bontása során keletkezett, újbóli felhasználásra szánt, újrafeldolgozás nélkül beépítésre szánt anyag és/vagy szerkezet.
 
Természetes vagy hagyományos építési termék: ismert és gyakorolt hagyományos eljárással előállított, az előállítás körzetében helyi felhasználásra szánt, fa, terméskő, föld, agyag, vályog, nád, szalma és más természetes vagy növényi anyagok és az ezekből jellemzően nem sorozatban gyártott építési termék.
 
Ezen esetekben már nem ismert, vagy nincs is felelősségre vonható „gyártó”. Ekkor a kivitelezés felelős műszaki vezetője az elektronikus építési naplóban tett nyilatkozattal igazolja, hogy a termék beépíthető. Ezzel a lehetőséggel persze óvatosan kell bánni!
 
Az egyedi igazoláshoz a felelős műszaki vezető szakértő, szakértői intézmény vagy akkreditált vizsgálólaboratórium közreműködését veheti igénybe.
 
Kötelezően akkor szükséges ezen szakértési lehetőségek igénybevétele, ha az építési termékre nem vonatkozik harmonizált európai szabvány és nem adtak ki európai műszaki értékelést és pont olyan építési termékkörbe tartozik, amelyre a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet V. melléklete szerinti 1+, 1 vagy 2+ rendszer alkalmazását írja elő az Európai Bizottság vonatkozó határozata.
 
Ha Te magad szeretnél építési termékeket kiválasztani, érdemes tájékozódnod a forgalmazónál, mert törvény szerint hazánkban forgalmazott termékhez mellékelni kell a teljesítménynyilatkozat egy példányát. Nyomtatva vagy elektronikusan. A neten, a nagynevű/ismert gyártók közre adják saját termékük teljesítménynyilatkozatát.


A Tervező, a tervezés során élhet azzal a lehetőséggel is, hogy nem nevez meg konkrét terméket, hanem a beépíteni kívánt építési termék elvárt műszaki követelményeit határozza meg, azért, hogy Te építtetőként a számodra kedvezőbb elérhetőségű terméket választhasd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .