Adaptálás helyett

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Újratervezés


Múlt alkalommal bemutattam, mintaház-adaptálásom „sikertelenségét”, de azóta új ötlet született: ha pl. a telekingatlan alsó, közel vízszintes szakaszán épülne a kétszintes lakóépület, szinteltolás nélkül.


Az alaprajzi kialakításnál igyekeztem egyszerű, letisztult épületkubusban gondolkodni. Az alaprajzi szerkesztésnél az épület 3 traktusra bontható, a középső épülettraktus a fő közlekedés tere, ide kerülhet a lépcsőház, innen jobbra 6,00 m járatos fesztávolsággal és balra 5,40 m-es fesztávolsággal a lakó- illetve kiszolgáló területek.


A földszinti tájolásnál a délnyugati oldalt a tágas nappali uralja, természetes fénnyel akár három oldalról is táplálható.
 
Dél-nyugati oldalon lehetőség szerint teljes épületszélességben talajon fekvő terasz építhető, melynek árnyékolását fa-anyagú pergola rendszer is biztosíthatja.
 
Az árkádos visszahúzás az észak-nyugati oldalon, az udvari bejárat felé húzódik. Az árkád, fedett előtetőt biztosít a bejárat fölé.
 
Az alaprajzi kialakítás lehetővé tenné az önálló szélfogó helyiség megvalósítását, ha a bejárattal szembeni szekrényvég vonalában válaszfalat építenénk.
 
E térből nyílik egy vizes helyiség, mosdó, W.C. funkcióval, de fogadhat egy zuhanyzót is, ami a Személyzet, illetve a földszinten elhelyezett dolgozó/vendég-szoba fürdőszoba használatának lehetőségét biztosítja.
 
A jobboldali épülettraktus fő tartózkodási tere az étkező és e térbe étkező-pulttal beforduló konyha. Innen nyílik egy háztartási helyiség, ami célszerűen az épület gépészeti rendszer berendezéseit is fogadhatja.
 
Mellette a többfunkciós szoba. Az étkezőből, dél-keleti irányba tájolt terasz érhető el, mely, mivel az oldalkertbe ér, csak mobil árnyékolással látható el, a nyári reggelik és ebédek helyévé válhat.
 
A gépkocsik tárolását az épület közelében javaslom elhelyezni. Épület nélkül, az előkertben bárhol biztosítható gk. beálló hely. Ha garázsban kell elhelyezni a személyautókat, úgy a Helyi Építési Szabályzat engedi, hogy az előkert mérete 1 m-nyire redukálódjon!
 
Ezen épületrész megvalósulhat akár fűtés nélküli kivitelben, és hagyományos építéstechnológia alkalmazásával, pl. zsalukőfalas megoldással is.
 
A lakóépület észak-nyugati oldalához rögzíteném, így az uralkodó szélirányból érkező szelet kissé felfogja, ugyanakkor a lakás nyílászáróval ellátható homlokzatfelületeit nem takarja.
 
Ezen tájolás és kialakítási mód lehetővé teszi az akár egy második ütemben történő megvalósítást is. A gépkocsi tároló közvetlenül egy szekcionált kapuval érhető el az utca felől, és egy nyíló oldalajtón át jutunk belőle az épület körüli járdára, ami a lakás bejárata felé vezet. E tároló, ajtó melletti térbővülete lehetőséget ad kerti szerszámok és kerékpárok tárolására is.
 
A személykaput a bejárat közelében, a legrövidebb elérési úttal, egyszerű kerti építményként a kuka-tárolóval egybe integrálnám.
 
Következő alkalommal felsétálunk az emeletre! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .