Eredeti Lotz tondók!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: mennyezeti tondók

 


Ma újra valami gyönyörűségeset mutatok! Olyasmit is, aminek tulajdonképpen nem is szabad átváltoznia!
Igazából egy V. kerületi lakás áll felújítás és átalakítás előtt, amit ajánlatadáshoz helyszínen szemrevételezhettem!

 


A lényeg: két lakást összenyitnak és az egyik lakásrészben a Kulturális Örökségvédelmi Iroda által is számon tartott értékek találhatók!
Így a kivitelezés fokozott odafigyeléssel és a Hivatal vigyázó tekintete mellett történhet majd.


Akkor a kis történet:
A II. emeleti lakás rendelkezik egy teremmel, mondjuk nappalival, melynek mennyezetén négy, kör alakú tondó látható.
A tondókról Sárdy Lóránt festőművész még 1964-ben írt szakvéleményében azt állapította meg, hogy a képek alkotója minden valószínűség szerint a Lotz magániskola növendéke, de esetleg magának Lotz Károlynak a keze vonása is szerepelhet rajtuk!
Nézd, ők azok a tondók!


És ezen kívül van még érték, illetve korábbi értékek nyomai a lakásban:
az utcai és udvari homlokzati nyílászárók, spaletták, továbbá a szobai ajtók és réz anyagú kilincseik eredetiek, működő képesek, de állapotuk miatt javítandók!


A nagyméretű udvari szobát díszítik még a kétszárnyú ajtók fölötti, díszítő asztalos munkával készült faragott betétek, és ezek is, mint a lakás szintén kimagasló értékei felújítandók.


A szoba sarkában félkörívesen kialakított falfülke egykor, a nyilván henger alakú cserépkályhát fogadta, amely azonban ma már nincs meg…
Helyette egy másik szobában a XX. század jellegzetes tucat-cserépkályhája díszeleg.


Hogy részese leszek-e ennek a felújítás-átalakításnak, azt sajnos még nem tudom, de ha igen, majd a részleteket is megosztom! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .