Főépítmény és melléképítmény

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Építmények

 


Szerdai átváltozás -ról szóló bejegyzésemben mutattam be: egy telken, két önálló épület összekapcsolását.
És ott helytelenül fogalmaztam! 🙁 Oké, beírtam magamnak a fekete pontot…
Szükségesnek tartom azt korrigálni, ezért írok ismét e témában.


Szóval, az új OTÉK, az a bizonyos 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet, az Országos Településrendezési és Építési Követelmény már nem ismeri a főépület és melléképület fogalmát!
Újított, és helyette a
– főépítmény
– melléképítmény
kifejezéseket definiálja.


Főépítmény: az övezeti előírások megtartásával épített, elsősorban a területfelhasználási egység jellegének megfelelő, másodsorban a településrendezési eszközben meghatározott, a területhasználatot nem zavaró rendeltetésű építmény. „


Melléképítmény: a telek és a telken álló főépítmény (főépítmények) rendeltetésszerű használatát, működtetését elősegítő, kiegészítő rendeltetésű építmény.”


Tehát melléképítmény lehet:
– közmű-becsatlakozási műtárgy,
– közműpótló műtárgy,
– hulladéktartály-tároló,
– épülettől különálló – építménynek minősülő kirakatszekrény,
– kerti építmény,
– húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,
– állat-tartásra szolgáló ól, állatkifutó,
– trágyatároló, komposztáló,
– siló, ömlesztettanyag-, folyadék- és gáztároló,
– építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop.


Az épület fogalmát az OTÉK nem részletezi, az iskolákban anno úgy tanultam, hogy jellemzően emberi tartózkodásra szolgáló építmény, ami szerkezetével (részben vagy egészben) teret, helyiséget, illetve ezek együttesét zárja körül, meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, tárolás céljából.


Végül is az „építmény”-szó gyűjtő fogalom, és az épület, akár fő!, akár mellék!, igazából építmény. 🙂


Fenti illusztráción az látható, eredeti állapotban volt két épület, egy fő- meg egy melléképítmény, ezeket összekacsoltam és úgy lett egy épület, egy építmény.


Ja, és a település HÉSZ-e (Helyi Építési Szabályzata) is tiltja – övezetre vonatkozóan – az önálló melléképület elhelyezését. 😉 Így nekik is jár egy fekete pont!

2 hozzászólásto Főépítmény és melléképítmény

 1. Takács Anikó szerint:

  Üdv, nekünk is van egy telken egy fő és egy melléképületünk, amik között kb egy méter rés van. Szeretném megkérdezni, ön is így nyitotta össze a kettőt? Ha igen, kellett engedély? Statikusnak jóvá kellett hagynia? Köszönjük! Anikó

  • a Térképző szerint:

   Kedves Anikó!
   Igen, anno építési engedéllyel valósult meg projekt.
   Jelenleg mivel lakóépületről van szó, és ha a nettó alapterület nem haladja meg a 300 m2-t, akkor e-naplóba vagy ÉTDR felületre kell tölteni a teljes tervdokumentációt.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .