Ez nem vadászlak!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Többfunkciós ajánlati terv


Zalán építési telket vásárolt, és családi házat építene, egyelőre magának, persze távlatilag Ő is családban „gondolkodik”. Tervezési programjának fontos momentumai voltak jelenlegi hobbijai: a vadászat és a motorozás.
Helyszíni találkozónk során, még több információhoz jutottam:
– van egy saját teherautója, amivel be kellene állni a telekre,
– rengeteg tűzifával rendelkezik,
– északkeleti irányba szeretné a tájolást, mert arra felé esik a fő látnivaló.


Ajánlati tervet kért, azaz járjak utána, mit/mekkorát építhet, és milyen egyszintes házat ajánlanék neki?!
Nézzük a házat! Előre bocsátom: nem vadászlakot, hanem egy családi házat ajánlok! 🙂


Az épületet alkotó kubusokat megmozgattam, hogy távol kerüljünk a közterületektől, de ügyeltem a kilátás irányára (észak-kelet), éppen azért, hogy a legtöbb lakóhelyiségből – legalábbis látványban – elérhetővé váljon az erdő és a hegy.
 
Élesen elkülönítettem a lakásfunkciókat, a lakáshasználat szerint, és a lakóterektől leválasztottam a „koszos-üzemeket” is, amennyire csak lehetséges.
Tájolás szerinti leghátrányosabb helyre helyeztem a két gk. fogadására alkalmas garázst. A garázs mögé került egy univerzális helyiség, ami biztosítja a vendég wc – háztartási helyiség – kazánház hármasát. És előnye, hogy a külső térből elérhető, így a tűzifa könnyen bedolgozható, a hamu kidolgozható itt.
 
A garázs épületrész mellett, a délnyugati irányból lépünk gyalogosan az előtérbe, ahol a garázs irányában létesített közlekedőben beépített szekrény rejtheti a cipőket és kabátokat, így az előtér szellősen, tükörrel/ruhafogassal bútorozható, így nem ütközünk levetett cipők halmába.
 
Innen, beljebb lépve feltárulnak a lakás nappali  használatú terei. A beépített szekrénnyel határolt átjáróból a konyhába jutunk, mely L-alakú bútorozású, melynek végén a kötetlen családi étkezéseket egy pulttal tudja biztosítani 3 személy részére. Az átjáró beépített szekrénye az étkező irányába is átfordítható, és én nem falaznám fel a mennyezetig, csak cca. 1,5 méterig így még szellősebbé és átláthatóbbá válna a lakótér.
 
A következő tér a tágas étkező, ahol nincs szükség asztal tologatásra, kényelmesen étkezhet 6 ember egyszerre. E két helyiség közrefog egy kis fedett teraszt, ahol a hétvégi reggelik is könnyen lebonyolíthatók, a felkelő nap már idesüt.
 
Az étkezőből elérhető a dolgozó, mely hátra ajtóval feltárható, ahová szintén fedett teraszra érkezünk, lehetőséget adva arra, hogy a Vadásztársak is látogatást tegyenek anélkül, hogy a lakásba lépnének, illetve ide kiülve, már látni lehet az erdőt. Kb. két-három heti tűzifa adag egyébként e fedett tér alá is bedolgozható. A szoba jól bútorozható, teljes hosszfala vitrinezhető (trófeák és díjak részére), létrejöhet még az íróasztal melletti beépített szekrény, ahol a felszerelések és fegyverek tarthatók. Van hely két fotelnek egy kis asztallal, vendégek fogadására.
 
Az étkezőből a klasszikus nappali térbe jutunk. A berendezés modern ülőgarnitúra, minimális szekrénysorral, és megfelelő mennyiségű nyílászáróval a természetes fény bejutásához és a „hegy”nézegetéséhez. Teraszkapcsolat két irányban elérhető.
 
Az alaprajzból érzékelhető, itt nincsen hagyományos értelemben vett belső közlekedő folyosó, de egyértelműen a belső középfőfal mentén húzódik a közlekedés vonala, aminek végén tárul fel a lakás legintimebb része, a hálóblokk.
 
Itt egy apró közlekedőből elérhető a fürdőszoba, illetve a szülői háló, és a gyerekszoba. Az ábrázolt bútorok a helyiségek optimális berendezését mutatják, amitől persze el lehet térni, de akkor a homlokzati nyílászárók helyzetét is célszerű igazítani.
A gyerekszoba három oldalra is néz, és a nappali térrel közös fedett teraszra nyitott.
 
A fűtés lehetőségnél kérdéses maradt, kell-e földgáz. A padlófűtéshez lehet használni a fa- vagy vegyes-tüzelésű kazánt, de ez esetben kell egy nagyobb méretű puffertartály, hisz a padlófűtés csöveibe „alacsony”- hőmérsékletű vizet kell juttatni. A háztartási melegvíz-ellátást egy komolyabb kazán tudja intézni, a jövő pedig a napban rejlik, így lehet a későbbiekben a tetőre helyezendő napelemben gondolkodni, most meg árammal megoldani a fürdést, egy villanyboyler segítségével, a konyhába szoktam pult alá rejteni egy kicsi elektromos/átfolyós készüléket, ami egy/kétszemélyes háztartásban elegendő a konyhai pancsolásra, ha amúgy van mosogatógép. A gázkazánt tartalékként a háztartási helyiségbe betettem.
 
A telepítésnél az északi oldalra helyeztem a teherautós beállás lehetőségét is, hisz ez is koszos-üzem, másrészt itt van arra lehetőség, hogy a garázs teljes hosszfala mentén tűzifa tárolás fedetten (eresz alatt) megvalósíthatóvá váljon.
 
A garázsban ábrázoltam, hogy két személyautó is elfér, bár jelenleg csak 1 autónak és 2 motornak kell hely.
A belső közlekedés mentén a lakótérből elérhető két kis közlekedőre nem tennék ajtót, most csak falnyílást ábrázoltam, ha a későbbi lakáshasználat mégis indokolná, egy-egy tolóajtó elegendő lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .