Hogyan lesz 5% az Áfa?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: 5 % és/vagy 27 % Áfa?


Februárban már „elmélkedtem” az 5 % -os Áfá -ról.


Azóta a gyakorlatban is kipróbálhattam, mivel jelenleg két olyan családi házam épül (pontosabban olyan családi házakról beszélek, melyeket én terveztem), melyek kivitelezését felelős műszaki vezetőként irányítom.


Amiket Neked is érdemes tudnod:
 
Az 5 % Áfa ÉRTÉKESÍTÉS esetén alkalmazható.
Erre két mód kínálkozik:
 
1. Adott egyetlen tőkeerős beruházó, aki lakóházat épít, és a kész lakás(oka)t adja el, vagyis értékesíti.
 
2. Adott egyetlen fővállalkozó kivitelező, aki megépíti az Építtető házát, vagyis ez a vállalkozó számláz az Építtető felé.
 
Harmadik eset is van, mert létezik az az ügy, amikor az Építtető nem bíz meg egyetlen fővállalkozót a kivitelezéssel, hanem több Vállalkozót bíz meg, a különböző munkanemek elvégzésére, takarékossági szempontokat tartva szem előtt… Ezek a vállalkozók 27 %-os ÁFÁ-val fognak számlázni, de ez esetben az Építtetőnek van lehetősége arra, hogy a kivitelezésnél felhasznált
– anyagok,
– szolgáltatások, azaz munkadíjak,
– és a telekingatlan vásárlás ÁFÁ-ját
visszaigényelhesse. E visszaigénylés korlátozott, mert max. 5 millió Forintig terjed.
 
Ha Fővállalkozó kivitelezőt bízol meg Építtetőként, akkor a Fővállalkozó részére az Alvállalkozók is 27 %-os Áfával állítják ki számlájukat, mert az Alvállalkozók építési-szerelési munkát végeznek, vagyis nem terméket értékesítenek.
 
A 22 %-os különbözetet Fővállalkozó igényli vissza, saját bevallásai idején.
 
Még van egy fontos dolog, az pedig a gépkocsi tároló. A garázst ugyanis olyan helyiségnek kell tekinteni, mely egy lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges. Mert ugye egy lakás, garázs nélkül is használható, rendeltetésszerűen.
 
Szóval, a garázst 27%-os Áfa terheli mindhárom fent említett esetben.
 
A garázs értékét már szerződéskötéskor célszerű jól elkülöníteni. Számszakilag erre két megoldást javaslok:
 
– konkrét ára van a gépkocsi tárolónak (ez az esetben számolható, ha önálló épületrészként van a lakáshoz illesztve, jól elkülöníthetően a lakástól, van önálló fala, padlója, födéme, tetője…), ami jól és könnyen számolható/kimutatható,
 
– ha a garázs a lakás egyik, a többihez nagyon hasonló helyisége, akkor hasznos alapterületét a lakás teljes hasznos alapterületéhez kell viszonyítani, és százalékos mértékben kell értékét meghatározni, melyre bizony a 27 %-os Áfát kell érvényesíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .