Melyiket válasszuk?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Felújítás és átalakítás


Laci és Margó Kecskemét környékén szeretne ingatlant vásárolni. Budapest és vonzáskörzetéhez képest, számomra meglepően olcsón is vannak eladó ingatlanok, akár az itteni árak ötödért/hatodáért is kínálnak – elvileg – lakható ingatlanokat.


Laciék két ingatlant néztek ki maguknak egyelőre, így azt kérték tőlem, az olcsóbbikat „nézzem/tervezzem” át, min tudnék változtatni, hogy a tényleges felújításon:
– tetőn,
– fűtéskorszerűsítésen,
– utólagos hőszigetelésen
túl, élhetőbbé váljon a kétszintes családi ház. A pinceszinten tárolók és garázs van, de a földszintről nem épült belső lépcső. Laciék nem kívánják belülről elérhetővé tenni ezt a szintet.


Ahogy a meglévő állapotot nézegetem, három fő dolog tűnik fel:
– kevés a szobaszám ekkora házhoz,
– a tájolás/belső elrendezés nem optimális,
– hangsúlyos, lebegő kétkarú vasbeton-lépcső, mint valami akadály jelenik meg.


Az alábbi módon változtatnám át a földszintet:


1. A bejárat előtti, két lépcsős teraszt, beépíteném, ezáltal létre jönne egy előtér és egy WC. Az épület bejárata az utca felől, új lépcsővel elérhető.
 
2. Az udvar felé, a keleti irányban hoznék létre két hálószobát, közéjük ékelve egy fürdőszobát.
 
3. Az utca felőli épülettraktusban hagynám a lakás nappali tartózkodásra szolgáló tereit: a konyhát, az étkezőt és a nappalit, amit nem feltétlenül választanék le falakkal, így egy nagyméretű tér jöhet létre.
 
4. Az épület, a telken, szabadonálló módon került beépítésre, a homlokzati nyílászárók számának és méretének gyakorlatilag csak pénztárca szab határt.
 
5. A belső önálló közlekedő folyosókat minimalizálnám, a hálóblokk intim előtere/közlekedője a konyhán és nappalin vezet át. Ide elhelyezhető lenne az új fali gázkészülék.
 
6. A nyeregtetőt alacsonyabb hajlásszögű tetőidomra cserélném, hisz a padlás tároló funkciójára nincs szükség. Természetesen, az épület új bejárati részét is az új tetőidommal fedném.
 
A bemutatott változtatás csupán egy ötlet. A konkrét tervezéshez/átalakításhoz több információ szükséges és némi pénzügyi kalkuláció sem ártana, mielőtt Laciék valóban vásárolnának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .