Társasházi alagsor

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Minilakás az alagsorban


Ágnes egy zuglói társasház tágas, világos emeleti lakásában él családjával. Befektetésként vásárolta meg a társásház alagsorában található minilakást, amit kiadással kíván egyelőre hasznosítani, később -esetleg- gyermekei itt kezdhetnek majd felnőtt életet. Elgondolása szerint helyet kell keresni egy hálófülkének, kétszemélyes ággyal.


Ajánlatom az alábbi:
Az a/ változatban az ablakok közelébe helyeztem a nappali lakófunkciókat, a hálórész szeparáltan, a lakás belső felére került. A belső közlekedés szabadon hasznosítja az egymásra felfűzött nappali tartózkodás során használt helyiségeket: előtér, konyha-étkező, szoba.
 
Az előtérből a „beláthatóság” ajtó alkalmazásával megszüntethető, de ezzel megfosztanánk a helyiséget a természetes fénytől. Az ábrázolt alaprajzon látszik, jut hely a cipőknek és kabátoknak szekrényben, illetve a bejárati ajtó mögött fogasnak is, még akkor is, ha az árammérő és esetleg a gázóra is marad.
 
Ha a fűtést mégis gázzal kívánják megoldani, a közbenső kéménytest konyha-étkező irányában tudja fogadni a fali fűtőkészüléket. Árammal történő fűtéskor a társasházi kémény rendbetétele nem Ágnes feladata!
 
Az előtérből nyílik a minimálisra sikeredett zuhanyzó, azonban az 1, 04 m szélessége igen szűkös!
 
A konyha hosszanti elrendezésű pultja fogadja a mosogatógép mellett a mosógépet is. Az ablaknál lehet az étkezőasztal.
 
Innen tárul fel a szoba, melyből leválasztásra került a hálófülke. Szándékosan nem ábrázoltam ajtót, de a fülke mindkét bejárati oldalán megvalósítható a helyiség lezárása, amit nem javaslok.
 
A szoba nagyon kicsi méretű, így nehezen bútorozható nappali térként.


Ebből a változatból készült a b/ változat, melybe nem építenék hálófülkét, és inkább azzal számolok, hogy a lakáshasználók, kihúzható/ágyazható kanapén alszanak éjjelenként.
 
Egyetlen szobaként e tér több – tárolásra alkalmas – szekrényt tud fogadni, sőt jut hely dolgozó saroknak is. A zuhanyzó mérete is némileg szélesedhet.
 
A konyha-étkező változatlan maradt, bár másmilyen étkezőasztalt helyeztem az ablak alá.
 
Az előtér egyik beépített szekrénye keskenyedett, így e helyiség alapterülete kisebb lett.
 
Lakás kiadásánál ezt a változatot preferálnám, mert egyetemisták, házaspárok, és egyedülállóak részére is megfelelő. És a szoba meghaladja a minimális 16 m2-nyi alapterületet.
 
A zuhanyzó, a szoba felől, a mennyezett alatti üvegtégla-sávval „megvilágítható”.


A harmadik, c/változat,az önálló hálószoba megvalósíthatóságát mutatja, mivel a helyszínen, személyes találkozásunkkor eltérően vélekedtünk a lakásterület hasznosításról, úgy döntöttem ábrázolom az Ágnes által felvetett alaprajzi elgondolást is.


A kisebbik ablak a hálószobára jut, bár az ágyhasználat erősen korlátozott!
 
A zuhanyzóba egy keskeny mosógépet is kénytelen voltam beszorítani, mivel a konyhapultban már nem jut erre elegendő hely.
 
Az előtér nem tud beépített szekrényt fogadni, szintén a helyszűke miatt.
 
Az előtér itt is leválasztható, azaz a konyha-étkező felé beépíthető egy beltéri ajtó.
 
A lakószoba méretéből adódóan itt is kevés – tárolásra alkalmas – szekrényt tud fogadni.
 
A belsőterű zuhanyzóba szintén lehet némi természetes fényt juttatni a mennyezet alatti üvegtégla sávval, a háló felől.
 
Amennyiben fali gázkazán kerül kialakításra, annak a kéménypillér környékén kell helyet találni, a zuhanyzóban, vagy a lakótérben.
 
Mindhárom alaprajzi kialakításnál törekedtem arra, hogy az ablakok szabadon elérhetők legyenek, nyitásukhoz ezt fő szempontnak tartom. Ágnes még nem döntött, igyekszik kiválasztani a számára ideális és legkönnyebben megfinanszírozható megoldást. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .