Háromszög-alakú telket vettünk!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Maradunk a földszinten!


Zsani ás Tihamér szeretik a kihívásokat, így nem riadtak vissza a háromszög alakú építési telek vásárlásától sem. Ráadásul a telek egy saroktelek. Jelenleg két pici gyermeket nevelnek, és a tervezik a harmadik babát is.
 
Feladatom földszintes családi ház tervezése, könnyített épületszerkezettel, polisztirolbetonból, 4 hálószobával, +1 dolgozóval, takarékos hely- és anyaghasználattal, esetleg ütemezhető kivitelezéssel.


A telekingatlan helyzete és tájolása, valamint geometriája miatt, a szabadon álló családi házat az ingatlan északi oldalán futó utcával párhuzamosan telepíteném, és az északi oldal felé a lakás kiszolgáló tereit helyezném, még akkor is, ha az utca túloldalán egy gondozott fás liget látható.


Tehát ezen ajánlati tervben szereplő családi házat a telekhatároktól 5-5 m-es beépítési vonalra telepítettem, az északi oldal felé eső hosszú homlokzatot némileg megmozgattam, amivel kihívás elé állítom a teherhordó szerkezet, azaz az acélváz-tervező Kollégáimat… 😉


Az íves falvezetéssel egyértelműen jelzem az épület bejáratát, a 20 m-nél hosszabb homlokzat monotonitásába némi játékot viszek, így több teret tudok adni a felszíni személygépkocsi(k) elhelyezésére, és az ingatlan megközelítése gyalogosan is e helyen célszerű, mert így a legtakarékosabb a térburkolás.


A lakóházat alaprajzilag két fő részre osztottam, élesen elkülönítettem a lakásfunkciókat, a lakáshasználat szerint: így a nappali tartózkodás terei és a hálószobák két, az előtérnél szétválasztott épületszárnyba kerültek.
 
A tájolásnál a nappali terét úgy helyeztem el, hogy azt a Nap egész napon át körbe süsse, és a hálószobák is dél felé, a kertre néznek, egy közös, de -igény esetén- szeparálható déli terasszal.
 
Lépjünk be!
 
Az előtér a családi ház elosztó tere. A bejárattal szembeni szekrény rejtheti a cipőket és kabátokat, az előtér a bejárati ajtó mögötti falfelületen tükörrel/ruhafogassal is bútorozható.
 
A bejárattal szembe telepítettem a dolgozó szobát, arra gondolva, hogy itt akár Ügyfeleket is lehet fogadni.
Az előtérből jobbra érkezünk a klasszikusan nappali tartózkodásra használt lakóterekbe. A konyha, a sarokban L-alakú pulttal, az északi ablakkal rálát a bejáratra, oldalról pedig a lemenő nyugati napsugarak is bevilágítanak. A kamra a konyha felől elérhető.
Az étkező asztal térben áll, kényelmesen étkezhet itt 6 ember egyszerre.
 
Innen a nappali térbe jutunk. A berendezés modern ülőgarnitúra, minimális szekrénysorral a szemben lévő falon, ahová igény esetén a kéményes kandalló telepíthető.
Ez a lakótér három irányba is tájolt, nyílászáróival a természetes fény bejutásán túl az intenzív kerthasználatot is segíthetik, a fedett teraszon a hétvégi családi étkezések is lebonyolíthatók, illetve a dolgozó szobából is e fedett teraszra jutunk, ha lazítani van kedvünk.
 
Az előtérből elérhető egy univerzális helyiség, amit háztartási helyiségnek neveztem, de ez biztosítja a vendég wc – mosás/szárítás – tárolás (tisztító/takarítószerek) hármasát.
Az előtérből érhető el az intim hálóblokk. Szándékosan csak ajtónyílást ábrázoltam a közlekedő folyosón, de ha a későbbi lakáshasználat mégis indokolná, az ajtó beépíthető.
 
A közlekedőből elérhetők a fürdőszoba, a szülői háló, és a gyerekszobák. Az ábrázolt bútorok a helyiségek optimális berendezését mutatják, amitől persze el lehet térni, de akkor a homlokzati nyílászárók helyzetén is igazítani kell.
Ezen területen szívem szerint még gyúrnék, csupán azért, hogy a közlekedő folyosó is tudjon többet, azaz legyen benne beépített szekrény, mert tároló helyből egy családi házban sosem elég!
 
A szülői hálót saját használatú zuhanyzóval láttam el, persze nincs akadálya, hogy ez a helyiség is a közlekedőből nyíljon. A gyerekszobák tudatosan lettek azonos méretűek, és a déli oldalra, egy hosszanti közös teraszra nyitottak a kert felé.
 
Ajánlati tervemet elfogadták, jelenleg a telek geodézia felmérése folyik, magassági értelemben, éppen azért, hogy megfelelő szintre telepítsem az épületet, így majd a szükséges földmunkát minimálisra redukálom.
 
Az ütemezés igényénél a Megrendelőimmel abban maradtunk, a fürdők és a hálószobák kulcsrakész állapotát tudjuk időben és térben kitolni, és első állapotban egyik fürdőt és két hálószobát kell lakhatóvá tennünk, az összefüggő fa burkolatú terasz is egy következő munkafázis lesz, csakúgy mint a homlokzati nyílászárók redőnnyel történő felszerelése, bár a rejtett/beépített redőnyszekrények üresen beépülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .