Keskeny telek és OH!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

OH, azaz oldalhatáron álló!


Gerda több éve tulajdonosa egy Budapest közeli kisváros központjában fekvő telekingatlannak, melyet hosszú évek kitartó munkájával, több apró telekrész megvásárlásával alakíttatott ki, építési telekként. A telekingatlan alapterülete eléri a 700 m² -t, de szélessége, a hazai szokásos minimális telekszélesség alatt marad, mivel nincs 14 m-nyi.
 
A keskeny, hosszú telek OH, az oldalhatáron álló módon építhető be. Az építési helyet még az 1,00 m csurgótávolsággal is csökkentjük, mert fontos szempont, hogy a lakóház a saját telken körül járható legyen.


A kívánalom röviden: 2 gk. állásos garázs, 2 hálószobás, részben akadálymentesített földszintes lakóház, intenzív kerthasználattal.
 
Ajánlati tervem a következő:


Az épület személygépkocsival és gyalogosan történő megközelítését igyekeztem minél kisebb területre minimalizálni. A gépkocsi(k) bejutását a bal oldalra eltolódó kapuval lehetne megoldani, mellette egy tömör falszakasz rejti a postaládát, kaputelefont, majd következik a nyíló kertkapu. Megbeszéltük, hogy a kerthasználat indokolja annak lehetőségét, hogy esetenként, a kert járművel (föld/trágya/növény szállítás) elérhető legyen, ezért ábrázoltam a kétszárnyú nyíló kaput is, a kiskapu másik oldalán.
 
A garázs előtti burkolt területen történő parkolásra is van lehetőség, mert a hegyes szögű geometria miatt itt tágas hely keletkezik a garázskapu előtt.
Gyalogosan, a kerti kiskaputól a garázs mellett jutunk el az épület bejáratáig, mely a homlokzati falsíktól visszahúzva került kialakításra, így a bejárat fedetté vállt, az íves falvezetés egyértelművé teszi a főbejárat helyét.
 
A bejárati ajtót oldalbevilágítósként ábrázoltam, így jut be ide is természetes fény. Az előtér beépített szekrényt rejt a bejárati ajtó mögött (kabát/cipő), az étkező felé elhelyezett bútorokat maximum pultmagasságig képzelem, így a lakás nappali tartózkodásra szánt terei azonnal feltárulnak a lakásba belépő előtt.
Az előtértől bal oldali irányba a garázs felé vezet egy közlekedő. E közlekedő a háztartási helyiségbe nyílik, ami így zsilipként tud működni az autóval érkező/induló családtag(ok) számára.
 
A háztartási helyiségben bonyolódhat a mosás és szárítás, és a fali gázkazánnak is itt a helye.
A háztartási helyiség mellett van egy zuhanyzós fürdőszoba, szemben vele az egyik hálószoba, melynek ablakai az oldalkertre néznek, előtérrel határolt fala teljes hosszban szekrényezhető.
 
Az előtérrel szemben van a konyha, mely a nappali tér felé reggeliző pulttal néz, ezáltal nincs falakkal körbehatárolva a konyhában főző/sütő személy, a közös használatú terektől.
A konyhából nyílóan helyezkedik el a kamra. A konyha belső közlekedésre szánt területe vezet át az étkező terébe, mely azt az érzetet kelti, mintha kiszélesíteném a teret.
 
Innen a nappaliba jutunk, aminek szintén nincsen éles területi határa a konyha és az étkező felé, és a belső közlekedés tengelye is áthalad rajta, hiszen a garázsból, a háztartási helyiségen át, majd a közlekedőt elhagyva nyílegyenesen juthatunk az épület hátsó részén elhelyezkedő intimebb háló-részhez.
A nappaliban helyet lehet biztosítani a sarok ülőgarnitúrának, és az erkélyajtó közelében lehet megépíteni a kandallót/cserépkályhát. Ennek helyét két tényező befolyásolja, mindenhonnan lehet látni, és a tűzifa/hamu a legrövidebb úton be- ill. kiszállítható.
 
Az étkezőből és a nappaliból a fedett teraszra jutunk, mely az utca felől némileg takart állapotú, mivel az épület szélességet visszahúztam.
Ezen állandó tartózkodású terek délnyugati tájolásúak, és gyakorlatilag a fedett teraszon át, közvetlen kertkapcsolattal rendelkeznek.
 
Az esti elvonulás, a fő hálórész önálló, intim birodalmat kapott. A szoba két irányba tájolt, rendelkezik egy saját gardróbbal, amit inkább járható szekrénynek neveznék, és innen elérhető a hálóhoz tartozó – akadálymentes – fürdőszoba is. A helyiségbe rajzolt szaggatott vonalú kör, a tolókocsi akadálymentes forgásának helyigényét mutatja. Az ábrázolt tolóajtók itt praktikusak lehetnek!
Ez a szoba a bejárati ajtón át és a garázs felől is akadálymentesen elérhető. A délkeleti irányban is teraszajtót ábrázoltam ide, mert erre az oldalra is lehetne teraszt építeni, például fa anyagú pergolával, amire örökzöld futónövény telepíthető, ami árnyékot ad dél felől.
 
A kerti munkát végzők illemhelyhasználata a garázs felől a közlekedőn át is biztosítható, nem feltétlenül építenék még egy wc-t a háztartási helyiségbe.
A padlásra történő feljutást (födémnyílás) vagy a háztartási helyiségből, garázsból célszerű majd biztosítani.
Az oldalhatár miatt az oldalkertre néző ablakok maximum 60/90 cm méretűek lehetnek és 180 cm mellvédmagasságot is be kell tartani. A nappalira azért nem kerülhet ilyen ablak, mert csak tároló, főző helyiség, fürdőszoba és wc kaphat ezen oldalon ablakot. Az üvegtégla használatát nem javaslom, mert hőtechnikailag nem sokat ér.
 
Az épület ábrázolt falvastagságai az általam ajánlott polisztirolbeton épületrendszer méreteiből adódnak (41 cm, 34 cm és 12 cm). Belmagasság cca. 275 cm.
 
A kerítés építést az épület oldalhatárnál álló részénél nem javasolnám tömör kialakítással, mert nyáron ott egy forró katlan jönne létre a keskeny és hosszú, falakkal határolt területen.
 
Ez egy ajánlati terv. Van még hibája és hiányossága is, amik érzésem szerint javításra kerülnek majd, ha Gerdáék a segítségemmel kívánnak tavasszal építkezni! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .