Bővül az egyszerű bejelentés köre

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Bővítés/átalakítás egyszerű bejelentéssel


Múlt alkalommal itt, a Heti Okosságban jeleztem, bővül majd az egyszerű bejelentéssel érintett építési ügyek köre, januártól.
Nem tévedtem, mert hétfőn már megjelent az új törvény, mely


„Az egyszerű bejelentés körének bővítésére és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentésre vonatkozóan az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény”
 
módosítása, és 2017.január 1-jén lép életbe.


Ez azt jelenti, hogy
 
– a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépüet építése,
 
– valamint – műemlék kivételével! – meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítse,
 
– és a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület kormányrendeletben meghatározottá átalakítása ,
 
– és ezen építési munkákhoz szükséges tereprendezés, támfalépítés esetén
Egyszerű bejelentéssel kell eljárni!


Arról is írtam már, mennyire n e m
e g y s z e r ű
az egyszerű bejelentés.


Ma arra hívom fel figyelmed, hogy kivitelezés megkezdésekor az alábbiakat is gondold végig, mert ez elég szigorúan hangzik:
 
Ha az egyszerű bejelentéstől számított 10 éven belül nem valósították meg a bejelentett építési tevékenységet (kivitelezést), akkor:
 
– új lakóépület építése esetén az elkészült építményt le kell bontani;
 
– meglévő lakóépület bővítése esetén az építési tevékenységgel érintett építményrészt a visszamaradó lakóépület állékonyságára és rendeltetésszerű használatára tekintettel le kell bontani;
 
– és a terep felszínének eredeti állapotát vissza kell állítani.
 
A tényleges megvalósítás után igazolást kell beszerezned: a felépítés/átépítés megtörténtét tanúsító építésügyi hatósági bizonyítványt kell kérni a kormányrendeletben kijelölt szervtől, legtöbbször a település Jegyzőjétől, mely jelenleg ingyenes, ha az, a használatbavétel tudomásulvételéről kiállított hatósági bizonyítvány.

2 hozzászólásto Bővül az egyszerű bejelentés köre

 1. CSupor Katalin szerint:

  Tisztelt tervező!

  Nagyon köszönöm hogy a weblapot szerkesztik, mert ebből tudok tájékozódni a mai kor követelményére igazodáshoz.
  Én egy felzárkózásban lévő nyugdíjas technikus vagyok és nagyon örülök a munkájuknak és további Sikerekben gazdag Boldog Új Évet kívánok!
  Üdvözlettel:

  Csupor Katalin
  Kalocsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .