Kötelező felelősségbiztosítás: tervezői és fővállalkozó kivitelezői felelősségbiztosítások

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Felelősségbiztosítás


Több éve téma a tervezőkre és fővállalkozó kivitelezőkre vonatkozó felelősségbiztosítás bevezetése. 2017.január 1-i határidővel életbe lép a 353/2016. (XI. 18.) Korm. rendelet, mely a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás bevezetését törvényesíti.


A magánlakás építés körében ez úgy fog realizálódni, hogy akinek az építkezése Egyszerű bejelentéssel lefolytatható, annak az Építtetőnek olyan Építészt és/vagy szakági Tervezőt és/vagy Tervezői művezetőt kell találnia, aki rendelkezik felelősségbiztosítással.
 
Itt gyorsan megsúgom, hogy január elsejétől nagyon nagy valószínűséggel a bővítés és átalakítás is egyszerű bejelentéssel, és kiviteli tervvel folytatható majd le!
Most, december közepén azt sikerült megtudnom, hogy a Magyar Biztosítók Szövetsége szerint 7 Biztosító dolgozik az ügyön, azaz a biztosítási ajánlatok kidolgozásán.
 
Mire lesz jó a kötelező felelősségbiztosítás?
– nyilván élénkíti a biztosítói piacot, amit végső soron az Építtetők finanszíroznak majd…
– a felelősségbiztosítási szerződés hatálya alatt okozott és legkésőbb a szerződés megszűnését követő 3 éven belüli bekövetkezett, a biztosító részére bejelentett, és valóban biztosítási eseménynek minősülő károkra kell majd fedezetet nyújtania.
 
Azok a tervezésre/kivitelezésre vonatkozó szerződések, melyek 2017. január 1-én vagy utána köttetnek úgy érvényesek, ha tervező/kivitelező rendelkezik felelősségbiztosítással, és ezt fedezetigazolással is alátámasztja. Ennek az a módja, hogy az elektronikus építési naplóba a feltöltött tervcsomag mellé ezt a bizonyos fedezetigazolást is feltölti, így az elektronikus építési naplóba betekintő Építésfelügyelet tudja majd ellenőrizni őket.
 
Ha már most van érvényes, egyszerű bejelentéssel érintett tervezésre vonatkozó szerződés Építtető és Tervező között, tehát 2016-ban, de az elektronikus építési napló készenlétbe helyezése 2017. február 16. előtt történik meg, akkor a teljes beruházásra vonatkozóan még nem lesz kötelező a tervezői felelősségbiztosítás.
 
2016-os fővállalkozói szerződések esetében kötelező a biztosítást megkötni, ha az elektronikus napló megnyitására, csak 2017. február 1-je után kerül majd sor.
 
A biztosítások a beruházási költségkeretet fogják figyelembe venni, lesz
– 50 millió Ft alatti,
– 50 millió 1 Ft é 100 millió Ft közötti
– 100 millió 1 Ft feletti sáv.
 
Szerinted is lesz lehetőségünk választani?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .