Kuckós

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Rejtett ágy, játékos baldachin

Juliék családi házat vásároltak, bemutatkozó/ajánlatkérő e-mailjében elmesélte a kiválasztott, 68 m²-es lakóépület történetét, és körvonalazta 3 tagú Családja igényeit.

A megfogalmazott helyiség- és kívánságlista a lakóház áttervezésénél némi nehézséget okozott nekem, mivel az eredeti tervállomány méretbeli hiányossága, illetve az egymásnak ellentmondó terület/kerület adatok okán, a rendelkezésemre álló kusza adatok alapján fel kellett szerkesztenem „jellegazonosra” a felmérési tervet, a kiindulási állapotot:

Tervem a „kérdezz/felelek” e-mail váltásaink kapcsán is alakult, igyekeztem sablonként használni az eredeti alaprajzban ábrázolt helyiség- számokat és kapcsolatokat, a ház szerkezeti struktúráján nem változtattam.

A családi háznál, az áhított kerthasználat, úgy gondolom, kötelezővé teszi a nagyobb méretű terasszal történő összeköttetést a nappali tartózkodás tereivel. A terasz befoglaló mérete csupán ajánlás.

 • A lakás főbejáratát az eredeti helyén hagytam. A hátsókert irányába nyíló erkélyajtót pedig „bezártam”.
 • Az eredeti fürdőszobát növeltem, és az ablak alól áttelepítettem a zuhanyzót. A mosógép és a szárítógép egymás tetején állhat, közöttük elfér a törölközők szárítására alkalmas radiátor. A szemközti oldalon a wc és a mosdó éppen elfér.
 • Az előtér kisebb lett, bútorozása egyértelmű.
 • Innen a konyha-étkező terébe lépünk, az ajtót megszüntetném. A tágas konyha-étkező északi falát nyílászáróra cseréltem, így lehet közvetlen kertkapcsolat! Bár a napocska innen nem fog besütni, de a fény beáramlik. A konyhapult „L-alakú”, a meglévő nagyméretű ablak nagyvonalúságát nem nyomorgattam felső szekrényekkel a déli falszakaszon. A tűzhely fölé is légies páraelszívót helyeznék, mely a tető fölé tudja a szagokat kivezetni/kifújni.
 • Apropó, gépészet! A tervezett radiátorokat is ábrázoltam, a meglévő-megmaradó ablakok alatt, illetve a „padlóig érő” nyílászárók melletti falszakaszokon. A mai, modern kondenzációs gázkazánok esztétikailag is megfelelő megjelenítésűek, egyébként nem használják a helyiség oxigénjét, bárhova telepíthetők, még lakóhelyiségbe is. Központi helyre helyeztem, a meglévő kémény mellé, de kerülhet a fürdőszobával határos falra is. Saját kéményrendszere szerelt jellegű, nem építünk neki hagyományos kéményt.
 • Ha idegenkedtek a radiátorok megjelenésétől, természetesen mód van padlófűtés kiépítésére is! A meglévő hagyományos kémény – megfelelő kürtő-kibéleléssel – alkalmas lehet a nappaliban a kandalló telepítéséhez.
 • Az étkezőasztalt a székekkel térbe állítottam, formája változtatható, és a terítékszám is növelhető a közel 18 m²-nyi helyiségben.
 • E térből léphetünk falnyílásokon át a hagyományosan értelmezett nappali térbe, ide parkettát helyeztem. Bútorozását nem taglalom, egyértelműen látszik, „dolgozósarok” is beférhet. A kémény melletti sarokban helye lehet a kandallónak is.
 • A gyerekszoba és a szülői háló tervezett helyét meghatározta Juli. Itt egy trükkhöz folyamodtam: A teherhordó falban nyílást képeztem, ezzel pedig baldachinos falfülkébe rejtettem a gyerekszobai ágyat. Erre számtalan megoldás szolgálhat példával, mazsolázzatok Ti is a neten!
 • A korábbi konyhai ablakot erkélyajtóra módosítottam. A bútorozhatóság némileg korlátozott, de ruhásszekrény, komód, polcozat, íróasztal székkel… elrendezhető.
 • Ez a falfülke határozta meg a szülő háló „maradék” formáját. Ez is értelmezhető, bár a franciaágy kissé szorul, de az alvás/pihenés/elvonulás/intimitás funkciókra ez a tér így is alkalmas.

A terven ábrázolt bútorozás irányadó! A terv saját-képre szabása lépésről-lépésre történhet, alaposan végig kell gondolni , a helyiségek valós, bútorozott helyigénye alapján az itt elképzelt családi életet/életteret, mert a telepítendő berendezések és bútorok megváltoztathatják a helyiségek méretét és akár formáját is, néha még a számát is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .