Lakóelőtér és cselédajtó

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

 

E heti átváltozás

 

Ez a lakás a nagypolgári miliőt idézi, hisz két bejárata is van. Az egyik a a család főbejárata, kétszárnyú ajtóval, a másik az egykori cselédajtó 🙂 lehetett…, bár most a fürdőszobába jutnánk, ha nyitva lenne…

A lakás 66 m² alapterületű, sok átépítésen van túl, de viszonylag jó állagú, egy zsákszobája van. A változtatást a homlokzati felújítás inspirálja, hisz homlokzati nyílászáró csere is része lesz a nagy projektnek…

 

Milyen helyiség a lakóelőtér? Kell még cselédajtó?

A lakás elég világos, erre segítünk rá azzal, hogy létrehozunk egy lakóelőteret. Hogy az mi? Olyan helyiség, amely az előtéren/előszobán túl, még plusz funkcióval bír. Jelen esetben a zárt és szűkös előszobát megszüntettük, sőt még a kamrát is, hogy fényt juttassunk be e lakóelőtérbe, ahová az étkező funkciót is betettük.

Hogy a cselédajtó zárt állapotában a helyén marad-e, vagy ablak lesz belőle, még nem tudjuk?! Mindenesetre, itt alakítjuk ki a gardróbot, ferde frontfelületű tükrös, tolóajtós szekrénnyel, mely a cipők tárolását is letudja majd, és innen nyílik a fürdőszoba. Sajnos természetes fénye és szellőzése csak közvetve lesz a fürdőnek (mélyen üvegezett áttetsző üveggel), de a gardróbot „égető szükséglet”- ként fogalmazták meg Megrendelőim, máshol pedig nem találtunk a bejárat közelében jó helyet.

Azzal, hogy nincs előszoba, beáldoztunk egy „zsilip”-et, azaz a lakásba lépő azonnal a lakótérbe jut. Téli időszakban ez fontosabb szempont lehet, kinti hideget ajtónyitással behozzuk a lakótérbe, de a nyílászárók idei cseréjében megbízik az egész család!

A konyha alapterülete minimális, a homlokzati ablakkal szemben, a nappali felé is belső ablaknyílást hagyunk, így a háziasszony nem érzi majd magát főzés közben teljesen elszeparálva, másrészt a keleti, délkeleti napfény a nappaliig is eljut.

A zsákszoba továbbra is a szülői háló lesz, a kisszoba, már „derékszögesítve”, a nagyfiúé marad. 🙂

Bejegyzésem kiemelt képének forrása: Old White Door by Cati Villegas on Flickr/Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .