Madarak

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Madárürülék elleni védekezés..

 


A belvárosban felmértem egy lakást, és amíg vártam a találkozóra, a környező épülethomlokzatokat nézegettem. A találkozó előtt, a közeli téren, madarakat etető nénikéket és bácsikákat láttam, tudod, akik lelkesen hintik a kenyérmorzsát a galamboknak.
Az Urániánál felidéztem magamban Alfred Hitchcock filmjét…

Majd azt kezdtem el figyelni, az épületeinket és a köztéri szobrainkat védjük-e ellenük? Mármint a madarak által pottyantott végterméktől, vagyis a madárkakitól?
Sajnos nem igazán. Az V. kerületi, kőburkolatos luxus-szálló homlokzata lehangoló.

De találtam olyan épületet, ahol a Térképző és az Építtető is áldozott erre az egyszerű dologra.


Ez nem más mint a madárriasztó tüske.
Ez egy olyan egyszerű termék, aminek az alapja UV álló polikarbonát. Ezt kell rögzíteni a védendő épületszerkezetre. Ebből a lapból állnak ki a rozsdamentes acéltüskék, lapos véggel, kb. 10-12 cm hosszúsággal, és egymástól 4-5 cm távolsággal. Élettartama 10-12 év lehet, tehát bírja a következő homlokzatfelújításig!


Az épületek kiálló, „madártartózkodásra” alkalmas részein ezek a tüskék fizikai akadályt képeznek a madarak számára és megakadályozzák, hogy a madarak egyáltalán leszálljanak, vagy megtelepedjenek a párkányokon, épületdíszeken.
 
Vannak más megoldások is a védekezésre. A szobrokon általában hálót alkalmaznak, múlt század 80-as éveiben láttam ilyet Münchenben.
 
Házi barkács-megoldásként láttam huzalozást: a sűrűn kifeszített huzalok akadályozzák meg a madarak leszállását.
 
Optikai riasztás is létezik: kb. fél méter átmérőjű függő gömbnek két mozgó, ragadozómadarat utánzó, szeme van elől és hátul, amelyek félelmet keltenek a madarakban. Ipari létesítményeknél használják, de időközönként át kell helyezni az álmadarakat, mert megszokják helyzetüket a valódiak.
 
Elektromos riasztásnál elektromos impulzusokat bocsátanak ki a lefektetett huzalok, így a madaraknak eszük ágában sincs odatelepedni.
 
Szeretem a természetet, de az épített környezetünket is. Mindennek megvan a a maga természetes helye. Most nem papolok arról, hogy a madarak betegséget meg élősködőket is hordanak ide-oda… Csupán a madárürülék elleni védekezés és nem védekezés pesti példáiról írtam pár sort. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .