Bauhaus villa átváltozna!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás helyett: Bauhaus villa itthon és egy másik, a tengeren túlon…

 


Nem titok, a Bauhaus-stílus egyik nagy kedvencem. Az eredeti!
Bár hozzáteszem, napjaink építészetének is talán a legnépszerűbb stílusa. Illetve, erős párhuzam figyelhető meg a ma még inkább divatos minimalizmussal.

 


Hogy miért a kedvenc?
Mert a Bauhaus egyszerre tud lenni patinás, kortárs és modern is. A stílusra jellemző, hogy az indokolatlan díszítést és cicomát kerüli, gyakran ötvözi a különböző anyagokat, mert egyszerre, egymás mellett használ fémet, követ, téglát, parafa és fa elemeket. Elengedhetetlen ismérve még az óriási méretű üvegfelület, no meg körablak.


Épület-kubusokban a mértani felületek összemetszése a jellemző rá, a sík és íves felületek találkozása hozza az igazi izgalmat és lendületet.
Ja, és a lapos tetőt se feledjük, az ugye már alapkövetelmény!
Tulajdonképpen „csupán” 3 dologra fektet hangsúlyt:
– a precizitásra,
– a funkcióra és
– a mérnöki munkára! 😉 , tudod, mint jómagam, a Térképző!


Tavasszal volt szerencsém egy eredeti Bauhaus-villát terv szinten is, és helyszíni bejárás keretében is megismerni, a Gellérthegy egyik ősfás kertjében.
Az épületet Sándor Károly építőmester-építészmérnök tervezte és építtette családja számára még 1941-ben, illetve irodáját az épület alagsorában helyezte el anno.
Az építész irodáját 1948-ban kápolnává alakították, így funkcionál ma is.


A lakóház teljes berendezését Rákos Pál iparművész tervezte, egyszerűen lenyűgöző, hisz minden működik ma is, közel 75 év után!
A háborút követően az épületet társasházzá alakították, most 4 lakással, mégis sikerült megőrizni az alagsorban és a földszinten az eredeti alaprajzot és az eredeti, részben beépített bútorokat, valamint a híres Róth Miksa üvegablakokat.
Jelenleg az ingatlant eladásra kínálják, cca. 350 millió forintért.


És akkor ugorjunk, át – egyenesen – , Amerikába!
Az amerikai Massachusetts államban is eladó egy, az 1930-as években épült bauhaus-stílusú villa, mely közvetlen kapcsolattal rendelkezik a közeli vízparthoz!


A villa belső kialakítása „művészi” jegyeket hordoz magában, mert a hírek szerint több híresség, pl. Greta Garbo is a házba látogatott egyszer…. 😉 Hm, én még nem jártam ott! …


A ház mindössze 2,8 millió dollár! De meg lehet vásárolni a hozzá tartozó kisebb épületet és további telekterületet, így azután 4,2 millió dollárra ugrik az ár!


Neked is tetszik a Bauhaus?
Már választottam! A gellérthegyit simán felújítanám, és eredeti fényében visszaalakítanám! 🙂

3 hozzászólásto Bauhaus villa átváltozna!

 1. Horváth Edina szerint:

  Tisztelt Szerző!

  A Gellért-hegy oldalában levő villa állítólag elkelt. Pillanatnyilag üresen áll, de a „szájhagyomány” szerint korhű felújítás várható. Az épület néhány éve helyi védettséget élvez. A cikkben közölt első, baloldali kép az épületről nem az építést követő állapotot mutatja, a kétszárnyú ablakok később lettek beépítve. A bejárat felett a Szent Antal szobor helyett – bármily idegennek is tűnhet az épület stílusától – egy feltehetőleg Zsolnay-tondo volt. Ha jól emlékszem a történetre, a szobrot a tulajdonos felesége hálából állíttatta, mert a háború alatt a bejárat felett találat érte az épületet, de a mögötte tartózkodóknak nem esett bajuk.

  Üdvözlettel: Horváth Edina

  • a Térképző szerint:

   Kedves Edina!

   Köszönöm észrevételét. Kutattam egy kicsit, és valóban találtam olyan fényképet, mely az Ön által említett -eredeti – tondót mutatja a főbejárat felett. E képet a bejegyzés végére illesztettem, ma.

 2. Az 57/a lakóházat Sándor Károly építész részére tervezte magának és családjának 1941-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .