Kitűzés

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Épületkitűzés

 


Ma nem zászlót vagy kitüntetést tűzünk ki, hanem épületet. Leendő épületet! 😉
Ha a telek határvonalait is szükséges kitűzni, vagy a meglévő kerítésvonalak helyzetét is kell ellenőrizni, érdemes egy földmérő mérnököt a feladattal megbízni.


Ő, a jogerős építési engedélyezési terv alapján az épület jellemző sarokpontjait az építési területen műszeres méréssel kitűzi. Vagyis halálpontos lesz a kitűzés! A gyakorlatban betonacéltüskéket üt le a talajba a jellemző sarokpontokon, és a betonacél tüske tetejét piros festékkel is jelöli, hogy figyelmeztessen arra a piros színnel: senki ne babrálja! Ehhez készít a vázrajzot is, amin papír alapon is átadja az Építtetőnek a pontokat.


Következő lépésként, az épületet építő Kivitelező a kitűzött pontokat „megmenti”. Vagyis a földfelszínről egy ú.n. zsinórállásra menti át, így, amíg a zsinórállás áll, a kitűzött pontok eredeti helyzetükre bármikor visszavetíthetők.
Erre azért van szükség, mert az alaptestek munkagödrének kiásásakor a pontok fizikai helyzete nem biztosítható eredeti helyükön, hiszen „gödröt” kell ásni a betonalapnak. 😉


A zsinórpad készítés után a kivitelező az alapozás kiviteli tervének megfelelően fakarók és zsinórok segítségével az alaptesteket tűzi ki. Gépi földmunkánál előszeretettel használunk mészpor-szórást, vagyis a földfelszínre mészporral átrajzoljuk az alaptestek vízszintes helyzetét, hogy a markoló gépes a kanalával megfelelő helyen hasítson alapárkot.

 


Függőleges síkon is mérünk! Mikor magassági pontot is kitűzzük, a földszinti padlóvonalat vesszük 0,00 szintnek, és ehhez a padlószinthez képest a zsinórpad vízszintes záródeszkáját +1,00 magasságra, vízszintesen rögzítjük, így magassági értelemben is bármikor vissza tudjuk állítani a földszinti padlóvonal tényleges, valós magasságát.


Az alapárok mélységének ellenőrzésére egy egyszerű faanyagú, ú.n. irányzókeresztet használunk.
Ha az alapárok kiásásra került, jöhet az alaptestek kibetonozása!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .