Kitűzés

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Épületkitűzés

 


Ma nem zászlót vagy kitüntetést tűzünk ki, hanem épületet. Leendő épületet! 😉
Ha a telek határvonalait is szükséges kitűzni, vagy a meglévő kerítésvonalak helyzetét is kell ellenőrizni, érdemes egy földmérő mérnököt a feladattal megbízni.


Ő, a jogerős építési engedélyezési terv alapján az épület jellemző sarokpontjait az építési területen műszeres méréssel kitűzi. Vagyis halálpontos lesz a kitűzés! A gyakorlatban betonacéltüskéket üt le a talajba a jellemző sarokpontokon, és a betonacél tüske tetejét piros festékkel is jelöli, hogy figyelmeztessen arra a piros színnel: senki ne babrálja! Ehhez készít a vázrajzot is, amin papír alapon is átadja az Építtetőnek a pontokat.


Következő lépésként, az épületet építő Kivitelező a kitűzött pontokat „megmenti”. Vagyis a földfelszínről egy ú.n. zsinórállásra menti át, így, amíg a zsinórállás áll, a kitűzött pontok eredeti helyzetükre bármikor visszavetíthetők.
Erre azért van szükség, mert az alaptestek munkagödrének kiásásakor a pontok fizikai helyzete nem biztosítható eredeti helyükön, hiszen „gödröt” kell ásni a betonalapnak. 😉


A zsinórpad készítés után a kivitelező az alapozás kiviteli tervének megfelelően fakarók és zsinórok segítségével az alaptesteket tűzi ki. Gépi földmunkánál előszeretettel használunk mészpor-szórást, vagyis a földfelszínre mészporral átrajzoljuk az alaptestek vízszintes helyzetét, hogy a markoló gépes a kanalával megfelelő helyen hasítson alapárkot.

 


Függőleges síkon is mérünk! Mikor magassági pontot is kitűzzük, a földszinti padlóvonalat vesszük 0,00 szintnek, és ehhez a padlószinthez képest a zsinórpad vízszintes záródeszkáját +1,00 magasságra, vízszintesen rögzítjük, így magassági értelemben is bármikor vissza tudjuk állítani a földszinti padlóvonal tényleges, valós magasságát.


Az alapárok mélységének ellenőrzésére egy egyszerű faanyagú, ú.n. irányzókeresztet használunk.
Ha az alapárok kiásásra került, jöhet az alaptestek kibetonozása!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .