Megvegyük?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Terasz beépítve


Ádám és Letta a fenti kérdést tették fel levelükben, amiben elmesélték, pontosan milyen családi házat találtak. A választ – erre a kérdésre – nem én adom meg. A megvételről való döntés előkészítésében tudok segíteni. Ha az átalakítási kívánalmakat képes vagyok beintegrálni ebbe a meglévő épületkubusba.


Bővítés nélkül nem tudtam, mert az alapterület nem bírta fogadni a felmerült főbb igényeket.
Ami a legfontosabb volt:
– két hálószoba, melyek önállóan rendelkeznek zuhanyzóval,
– tágas, „L” alakú konyha,
– min. 25 m² alapterületű, kertkapcsolatos nappali.
És persze ehhez kaptam szabadkézi alaprajzokat is, szerkezet ábrázolást mellőzve, de a tájolásra gondosan ügyelve.


Az eredeti alaprajzon jól látható, hogy a szobák észak-keleti tájolásúak, a nagyobb épülettraktusban.
 
A dél-nyugati oldalon pedig nincs ablak, a kert felé!? Azért nincs, mert ott állt egy sufni, amit garázsnak csúfolták, de jelenleg már nincs meg.
 
A megkapott vázlatok alapján áttervezem a meglévő alaprajzot, a teraszt is beépítve:


1. A bejárat az oldalkerti oldalon maradt. A bővítés lehetővé teszi, hogy előtér legyen, szekrényekkel.
 
2. Innen nyílik egy wc helyiség.
 
3. Az előtérből csak egy szabad nyílással tárom fel a lakás nappali tartózkodásra szánt terét, a nappalit. Ez persze közlekedő tér is egyben, hiszen innen nyílik a két hálószoba.
 
4. A kisebbik méretű alkalmas gyerekszobának, és van egy hozzátartozó zuhanyzó helyiség.
 
5. A második szoba méretét megtartottam, így ez alkalmasabb szülői hálónak. Ajtaját arrébb kell helyezni. És ez a szoba intimebb, hisz van egy előtere is, amit most gardróbnak alakítunk. Itt is van pici fürdőszoba.
 
6. A konyha-étkező szerintem a perifériára szorult. Az előtér mögött jobb helyen lenne, de Ádáméknak igazat adok abban, hogy a legtöbb természetes fényt a nappali ezen az oldalon kapja.
 
7. A kertkapcsolat innen a nappaliból megvalósítható, egy új, kert felé néző terasszal és nagyon rendezett szimmetrikus épülethomlokzattal.
 
A nappali L-alakját és nehezen bútorozható középső szakaszát nem tartom jó megoldásnak, ezt jeleztem is tervszállításkor, mellékelve egy skiccet némi változásról…
Ez a terv csupán ajánlati terv, nyilván nem ebből fognak kivitelezni, de egyfajta lehetőséget mutat az átalakításra. Még nem ad sok mindenre választ, pl. nem tudjuk hol van kémény, illetve lehet, hogy kémény egyáltalán nem is lesz, mert elektromos fűtésben gondolkodnak. Ha lesz még folytatás, jelentkezem vele! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .