Egyszerű bejelentés és Építési engedély NÉLKÜL?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Módosított szabályok

Az építésre vonatkozó szabályok folyamatosan változnak. Hol engedékenyebben, hol szigorúbban módosulnak, hol a Lakosság visszajelzései, a valós/életszerű helyzetek megoldására való törekvés mentén „finomodnak”.

Már utaltam rá korábbi bejegyzésemben, idén januárban is történtek változások.

Lakóépületekkel kapcsolatosan a legnépszerűbb téma a rengeteg olvasói megkeresésnek, melyek a Bejelentés/ Építési engedély nélkül megvalósíthatóságot feszegetik leginkább.

Az építési engedély nélkül végezhető tevékenységeknél újabb lehetőség adódott bővítés kapcsán, 2022. január 11. óta a
A 312/2012 (XI.8.) Kormányrendelet 1. számú melléklete szerint meglévő építmény hasznos alapterületet nem növelő bővítése, kivéve a lapostetős épület magastetővel történő bővítését – nem építési engedély-köteles tevékenység.

Példákat is hozok, hogy értsd!

Meglévő lakóépületed rendelkezik tornáccal , úgy döntesz, a pillérek/oszlopok közét befalazod, nyílászárót építesz be. Ezzel ugye bővíted a lakóépületed belső terét, hisz ami eddig kültér volt, ezzel beltérré válik. A tervezett változás így nem építési engedély-köteles tevékenység.

Tornác? Mi is az? Itt olvashatod:

Fontos kifejezések az idézett Km. rendeletből, értelmezésüket az OTÉK segíti:

  • Hasznos alapterület: a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m.
  • Nettó alapterület: helyiség vagy épületszerkezettel részben vagy egészben közrefogott tér vízszintes vetületben számított területe.

A Km. rendelet kivételének értelmezése is egyértelmű: Lapostetőből magastető létesül. Itt akkor építési engedélyezési eljárást szükséges lefolytatni?

Igen! Vagy, nem? Lakóépületek esetében a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet útmutatását kell figyelembe venni, miszerint:

„meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítése” – Egyszerű Bejelentéssel valósítható meg.

Tehát attól, hogy egy rendelkezés „elenged” egy kérdéskört, egy másik „szorosabbra” fog…

Tanulság?

Tájékozódnod kell, mielőtt bármilyen kivitelezésbe kezdesz, hisz az adott Településen, ahol a változást realizálni kívánod létezhet ezen előírásokon túlmutató helyi építési szabály, mely a Településkép védelmében – helyi érdekek alapján – képződött! 😉

2 hozzászólásto Egyszerű bejelentés és Építési engedély NÉLKÜL?

  1. Karap János szerint:

    Nem tudom értelmezni és segítséget kérek a következőre.
    620 m2 telken üdülő övezetben 35m2 alapterületű 2 szintes üdülöt építenék.Kell e ehhez építési engedély?
    Köszönettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .