Lakni, vagy nem lakni… hol is lehet lakni?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Házikó, faházacska, Tiny House, lakókocsi, mobil-ház… no, ki ne maradjon a sufni!

Tavaszodik! 🙂 Honnan tudom? Rengeteg megkeresés érkezik hozzám – mondjuk úgy!: – alternatív lakhatási igények kielégítésére szolgáló „házacskák” létesítésének lehetőségeivel kapcsolatosan… Házikó, faházacska, Tiny House, lakókocsi, mobil-ház…

Ezek leginkább új igények. Lakossági igények, amik fő két csoportra bonthatók. Egyrészről kiegészítő funkciót töltenének be, időszakos, de akár lakásszerű/lakásszintű használattal.

Másrészt, szűkös anyagi körülmények okán lehetséges ideiglenes/végleges alternatíva a saját telken belüli életvitel biztosítására. Egy egyszerűbb/szerényebb élettér.

És vannak, akik már ezeken túljutva – bocs ez már a harmadik lehetőség- , a korunkra leginkább jellemző fogyasztást is elhagyva pl. a természetben, külterületen szeretnének életvitelszerűen élni, létezni, akár háztáji módon még gazdálkodni is.

Hopp, és létezik negyedik csoport is: aki vállalkozásként tekint a lehetőségre, nyaraltatna, teleltetne, egyszóval bérbe adna kicsinyke otthonokat.

Persze a sort lehet tovább is folytatni!

Örök kérdés: mi a módja ezek létesítésének?

Azonnal vissza is kérdezek: hova szeretnéd ezt telepíteni? Pontosan hova? És mi a pontos funkciója a létesítendő építménynek? Pontosítok: épületnek?

Üssük csak fel a mi kis bibliánkat! Tudod, az OTÉK-ot is így becézem! És újra ismétlünk, mert az ismétlés, a tudásunk Anyukája! 🙂

Tehát telekingatlanok beépítési mutatóit az OTÉK elmondja. Hosszasan magyarázza. Ezt egészíti ki a helyi építésügyi előírások sokasága, elsősorban a HÉSZ. A település saját, testre szabott Helyi Építési Szabályzata.

Pikáns törvények/szabályok is léteznek pl. világörökségi területeken…vagy műemléki környezetben, Natura 2000 területen… végtelen felsorolásba kezdhetnék ismét…

Általános esetben beépítésre szánt területen (belterületen), hátul, a kertben szeretnétek új épületecskét!

Főépítmény: az építési övezet vagy övezet sajátos építési használatának megfelelően, a helyi építési szabályzatban meghatározott rendeltetésű építmény. Ez általánosan a lakóház. E mellé lehetséges létesíteni – általános esetben – melléképítményt. Amit nevezzünk el pl. kerti építménynek.

Kerti építmény: a kerti tevékenységre, pihenésre, játékra, szórakozásra, kikapcsolódásra és tárolásra szolgáló műtárgy.

Épület szó helyett már az Építmény szót alkalmazta az OTÉK. Miért?

Mert nem huzamos tartózkodásra enged létesíteni még egy építményt a telken, hisz azt már kielégítette a fő funkció, a lakhatás. Ideiglenes, vagyis inkább nem állandó emberi/életvitelszerű tartózkodásra utal.

Melléképítmény: a telek és a telken álló főépítmény (főépítmények) rendeltetésszerű használatát, működtetését elősegítő, kiegészítő rendeltetésű építmény. Nyári konyhákban is főznek. Lekvárt. Meg a disznótort / szüret „koszos-üzemét” is ott bonyolítják.

Nem másolom ki ide újra és újra a felmerült fogalmakat, inkább olvasd át ezt a bejegyzésemet is:

És még ez is segíthet!

Mi a megoldás? Mi következik ebből?

A Jogalkotók azon igénye realizálódott e formában, hogy mérsékeljék a „létszámot”, és egyfajta egységet teremtsenek. Az, hogy felmerülnek az újabb lakossági igények, az a változó életvitelünkből adódik, társadalmunk fejlődéséből?, vagy éppen hanyatlásából? 🙁

A jog lassan követi le az új lakossági igényeket, és valljuk be, könnyebb/egyszerűbb tiltani.

Összegezve, nagy vonalakban, lépésről lépésre haladva, kutakodni, ellenőrizni a telekingatlan saját településének HÉSZ-ében:

  • övezet és telepíthető épület/építmény típusa
  • telek beépítési mutatói, azon belül építési hely
  • TAK (arculati kézikönyve a településnek)
  • ha elakadtál a jogszabályok között, segítséget kérsz: illetékes Főépítésztől/Építéshatóságtól, mindig írásos fórumon! (különben is pandémia van… 🙁 )
  • és ha még le is pattintanak, ide-oda küldözgetnek… megbízol egy építészt. Engem? 😉 hogy segítsen, először nyomozni, azután (ha képes vagy, és bizonyosan szeretnéd is) venni az akadályokat!) 🙂

Tehát, ha írsz egy hozzászólást/emailt, hogy Te mobilházat akarsz, meg faházikót, meg magaslest, meg sátrat, meg górét, meg szaletlit, meg lakókocsit, meg a kerekek nélküli, felbakolt régi bogárhátúdra fatetőt… és azonnal mondjam meg, hogy okosban és olcsó kivitellel hogyan „trükközz”, hogy ingyé’ legyen, büntetést ússz meg… nos, a fentiek értelmében már tudod is, hogy rossz helyen jársz! 🙂

Érted ugye? Példa: Mindannyian közlekedünk, előszeretettel autózunk. Záróvonal, láttad, ismered. Jogalkotók „törvénybe” foglalták, nem hajthatsz át rajta a másik sávba. Valós fizikai akadálya nincsen a sávváltásnak. Mit teszel? Betartod a szabályt. Nem tartod be a szabályt, és ezzel vállalod, a „lebukás” kockázatát, annak jogkövetkezményit is. A szabály nem Te ellened létezik, a szabály a Közösség érdekében született!

Dönthetsz úgy is, hogy kezdeményezed mindenfajta fórumon, a záróvonal feloldását…Te, magad mellé állítasz Másokat is és Közösségként léptek fel új igényetekkel, és egyszer majd a Jogalkotók is lépnek ez ügyben. Valamerre. 🙂

Sor végére illesztem, mert ez is célotok lehet, és még „meleg”, most frissítették a Jogalkotók! Építési engedély nélkül – e kategória is megunhatatlan téma blogomon, keress rá!

Mai, frissített tudás! Építési engedély nélkül létesíthető: Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a 100 m3 térfogatot, és 4,5 gerincmagasságot, lapostetős épület esetén a 3,5 m homlokzatmagasságot.

Látod: az elmúlt évek alatt felismerték/realizálták, hogy létezik lapostető! Épület/építmény fogalom használatát azért vitatnám… 🙂 ‘Építmény térfogata’ is új fogalomként debütál az OTÉK-ban. Hajrá! Keress! Olvass! Tanulj! Gondolkozz! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .