Mobilházat vásároltam!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Főépítmény vagy melléképítmény?

Sok megkeresés érkezik Tőletek egy – egy blogbejegyzés kapcsán hozzászólás formájában, de a „bátrabb” olvasók hosszú e-mailben kérnek tanácsot…

A mobilház-telepítés érdekes téma hazánkban, tegnap este Éda két e-mailt is megfogalmazott számos kérdéssel, bár Őt egy konkrét dolog foglalkoztatja, mégis sokrétű a feladat kibogozása, esetleges megoldása.

Mivel nincs konkrét adatom a helyszínről, az adott település

 • Helyi Építési Szabályzatáról,
 • Arculati kézikönyvéről,

ezért körvonalakban tudok válaszolni, azaz a jelenleg érvényes hazai szabályokat veszem sorba! Lássuk csak:

1/ Van egy építési telkem, amely 30 %-ban beépíthető.

Építési telek: az a telekterület,

 • amely beépítésre szánt területen fekszik,
 • az adott település építési szabályainak megfelelően kialakított,
 • a közterületnek gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint, vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott magánútról gépjárművel közvetlenül, zöldfelület, illetve termőföld sérelme nélkül megközelíthető,
 • amelynek a közterülettel vagy magánúttal közös határvonala legalább 3,00 m.

Telek beépített területe: a telken álló épület 1,00 m-nél magasabbra emelkedő részeinek, az 1,00 m-es vízszintes síkban mért vetületi területeinek összege.

2/ Egyedülállóként jó ötletnek bizonyult a mobilház vásárlás, amit megrendeltem nem kulcsrakész állapotú, de fürdőszoba lesz benne!

Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, – rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül – minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre.

Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.

Mivel a mobilház hordozható „konstrukció”, ezért megoszlanak a vélemények, hogy épület-e?, vagy inkább építmény-e? Mivel valós igényként van jelen napjainkban ( telepíthetőségének gyorsasága, kedvező ára) inkább a település HÉSZ-ét érdemes átvizsgálni, egyáltalán létesíthető-e a beépítésre szánt területen!?

Épületként definiálom a mobilházat, hisz a telken belül fix helyen áll, ugyanis így vezethető be biztonságosan az áram, az ivóvíz és a szennyvíz-elvezetés!

3/ A telkemen, a HÉSZ szerint elhelyezhető/építhető melléképület a fő szabályok szerinti méretben. Tárolóként használható. 

A mobilházat berendezni jó ideig meg nem tervezem, konyha kialakítása nincs tervben a közeljövőben. 

Melléképítmény: a telek és a telken álló főépítmény (főépítmények) rendeltetésszerű használatát, működtetését elősegítő/kiszolgáló, kiegészítő rendeltetésű építmény, mely lehet

 • közmű-becsatlakozási műtárgy,
 • közműpótló műtárgy,
 • hulladéktartály-tároló,
 • épülettől különálló – építménynek minősülő kirakatszekrény,
 • kerti építmény (pl.: raktár/tároló)
 • húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,
 • állat ól, állatkifutó,
 • trágyatároló, komposztáló,
 • siló, ömlesztett-anyag-, folyadék- és gáztároló,
 • építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop.

4/A melléképület elvárt méreteit és a telek beépíthetőségét is betartom, ha valamikor ellenőriznek akkor a fürdőszoba okot adhat arra, hogy szabályszegésnek vegyék? A területen a mobilház nincsen tiltva, viszont nincs rá vonatkoztatható más külön szabály sem, ezert gondolkodtam a melléképületben.

Számos településen melléképítmény, funkciójából adódóan is csupán ideiglenesen létesíthető a főépítmény megléte nélkül!!!, belterületen! Mert az a településen élők közös és jogos célja, hogy egységes beépítési módok jelenjenek meg az önálló lakótömbökben. Általánosságban leszögezhető, előbb készül főépítmény, és utána létesülhet melléképítmény.

5/ Próbáltam az egyszerű engedélyezés útját, de sajnos ez a mobilház nem felel meg egy lakóingatlan esetén elvárt kívánalmaknak. Lenne lehetőségem utólag átminősíteni lakóingatlanná az építményt utólag? 

Lakóépület: jellemzően lakást és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségeket magába foglaló épület.

Rendeltetésmód/ használati mód változásakor az Építtető Településképi bejelentési eljárást kezdeményez a meglévő építmény használatának, azaz rendeltetésének a használatbavételi, fennmaradási engedélyhez vagy az eredeti rendeltetéshez képest történő megváltoztatása esetén.

Hatósági Bizonyítvány megszerezhető, ha a bejelentés megfelel a jogszabályban előírt követelményeknek, a tervezett rendeltetésváltozás illeszkedik a településképbe és megfelel a településképi követelményeknek is. Ha fenti követelmények nem teljesülnek, a helyi Polgármester/Jegyző megtiltja a rendeltetésváltoztatást. Figyelmeztet a tevékenység jogkövetkezményeire, esetleg döntésében rövid határidőt szab a jogszabálysértés megszüntetésére.

Korábban már boncolgattam a fő- és melléképítmény témakörét: itt olvashatod.

Mobilház érzést pedig a ködös Albionban már volt szerencsém cca. 10 napon át kipróbálni/kiélvezni, egy szeles, csapadékos tengerparti öböl mentén, kora tavasszal, reggelenkénti +3 C° -ban… Felejthetetlen móka volt: viharos szélben táncolt a 4 szobás mobilház, és felfűteni a falatnyi méretű elektromos radiátorokkal egyik este sem sikeredett. De ha lehetőséged nyílik, próbáld ki, szerezz saját tapasztalatot! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .