Maradék lakás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Gépészeti tér melletti élet

Vincének a belvárosi tömbrehabilitáció adta a lehetőséget első saját lakásának megszerzéséhez. A kezdeti örömöt – a szerződéskötést követően – az aggodalom váltotta fel, mert az emeletráépítés teljes alaprajzának áttekintése/megismerése után derült ki számára, hogy leendő lakása a gépészeti tér mellett helyezkedik el…

Tanácsot kért, mitévő legyen, ha már neki csupán „maradék” alapterület jutott?

A Vevőszolgálat a feltett kérdéseinkre korrekt válaszokat adott, és rendelkezésünkre bocsájtott részletes kiviteli terven a gépészeti helyiség határoló falainak hangszigetelése megoldott.

A gépészeti tér manapság pedig nem egy zajos, olajos, elhanyagolt vasajtós sötét, piszkos terület, hanem egy mennyezetig csempézett, ablakkal is ellátott helyiség, ahol elektromos berendezések számítógépes vezérléssel működnek. Vince kicsit megnyugodott és kérte, nézzük át a lakás bútorozhatóságát!

Az alaprajz valóban a „maradék” jelentését sugallja. Bár alapterülete is elég pici, mindössze 35 m².

A lakás egyszerű átváltozását a Vevőszolgálattal leegyeztettük. Válaszfal és beltéri ajtó mennyiségének csökkentésével, Vince, a burkolásra tervezett anyagok egyel magasabb kategóriás palettájából választhat majd! 🙂

  1. A lakás belső elosztása nem változott, mindössze az önálló szobát szüntettük meg, ami hivatalosan nem igazán volt szabályos: hiszen alapterülete nem érte el a 16 m².-t.
  2. Az előteret nem szüntettem meg, a bejárat nyitásmódja is maradt, miközben valódi tér határolás csak jelképes, majd a padlóburkolat mintázata és a falakra simuló tolóajtós beépített szekrények teszik érzékelhetővé a helyiség-határokat.
  3. A zuhanyzó gyakorlatilag változatlan maradt, az ajtót picit arrébb helyeztük, hogy ne a felültöltős mosógép fölé kerüljön a törölközőszárítós radiátor.
  4. A konyha is a helyén maradt, igen kevés tárolóhellyel. Étkező része minimálisra zsugorodott a kétoldali pultos elrendezéssel.
  5. A korábbi szoba nappaliként szolgál. Ágyazható kanapéval, dolgozósarokkal, mennyezetig érő szekrényekkel.
  6. Az eredeti déli tájolás erős pozitívum, homlokzati árnyékolás motoros zsalúziákkal – kiviteli terv szerint – megoldott.

Látod, az egyszobás lakás „egyszobás” lakás maradt, mégis a szoba határolófalának kiiktatása kellemesebb, világosabb és élhetőbb lakásbelsőt ad. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .