Vajon, a sufnik ideje lejárt?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Építési engedély nélküli lakhatás/élet

Mai bejegyzésem tárgyát egy lelkes olvasóm: Attila generálta, konkrét kérdései talán érdekelnek Téged is, esetleg érintett vagy a dologban… Engedély nélküli építmény a mai téma!

Idézem Őt, bár hozzászólások-ban is olvashatod írását! Azonnal reagálok: dőltbetű-vel betűzdelve!

„Kedves Térképző,_ rögtön ott a pont, hisz nem keresztelt át Térkép e zőnek! 😉

Gratulálok a hatalmas kitartásához, amivel ezt a blogot viszi._ feltételezem, más témájú bejegyzésemet is olvasta – köszönöm a dicsérő sorokat! 😉


Szerintem megérne egy külön bejegyzést a max. 100 lég m3 / 4,5 m gerincmagasság szabály emberbarát kifejtése.
Pl. Adott egy falusi, belterületi telek, rajta egy házzal, ahol az ember él, ahová állandó lakcímmel be van jelentve. _yess, ez a lakóház!


Szeretnék a kertbe bárhová (elég nagy telek esetén, pl. > 1500 m2) egy OSB-s faházat, pl. betonalapon, ami „kerti tároló, melléképület” (a fenéket, man-cave), amiben van szoba,  egy wc-s fürdőszoba, a szennyvíz vagy derítőbe vagy akár rácsatlakozik a meglévő szennyvízcsőre, van benne víz, villany, ahol akár lakhatnék is, de van egy rendes házam a telek elején.

Apró kitérő következik!

Sokszor említem, hogy a blogolással magam is sokat tanulok! Erre itt egy konkrét példa: Mi is az a Man-cave? Nő létemre, nem tudtam…, de utána olvastam! Íme, ezzel kapcsolatosan is néhány gondolat:
ManCave: egyfajta Férfi-életérzés ‘tárgyiasult’ formája. Felnőtt Férfi olyasfajta igénye, hogy legyen egy olyan saját/privát élettere/szobája/műhelye/ játszótere (ki-ki behelyettesíti a saját testre-szabott igényét) …, ami valóban a sajátja, kompromisszumok nélkül, és e térben, kedvenc tevékenysége megélhető, a saját álmai megvalósíthatók. Én váram/én házam fíling!

Ahol nem kell a szokásos malomkerék velejáróival létezni, gyerekkel tanulni, mosógépet javítani, lefolyót tisztítani, a családi élet apróbb/nagyobb gondjait megoldani/törődni, vagy bárkinek (párkapcsolat) is megfelelni.

A hely, ami csakis az övé. Ahol egyedül lehet, ha akar, ahová Barátokat hívhat, vagy bárkit, akit éppen szeretne. Ahol a lakásból kiűzött hobbijának élhet…

Ahol a Férfi az Úr!- egyfajta menedékhely, időnkénti ‘agyszellőztetésre’ is alkalmas.

Visszatérve: OSB-s faház! :)_ez nem más mint, kerti melléképítmény! Ohh, várjunk csak: igények is megfogalmazódnak: wc-s fürdőszoba, villany…, kkkhhhhmm, olvassunk tovább!:


A kérdés persze az, hogy megépíthetem-e magam ezt a házat anélkül, hogy a Hatóságokat be kellene vonnom, főleg ha a Szomszédiamat sem zavarom az ottani életvitelemmel?

Ismét egy kulcsszó! : Életvitel!

Aztán, az részletkérdés, hogy ezt én azért teszem, mert épp átépítem a főépületet, és addig valahol lakni akarok (akarunk a Családdal), vagy kerti irodának használom, vagy van egy bazi romos házam, és olcsóbb felhúzni egy ilyen kis faházat, ahol lakok-lakunk.

Mindenki igyekszik „megfogalmazni a kamut”, de a lényeg, hogy a Hatóság ne zargasson minket, ha mi sem zavarunk senkit.

Pláne, hogy valahol olvastam, hogy ha van egy főépület a telken, akkor a „melléképület” nem „állandó emberi tartózkodásra szolgál” jogilag.
De ha az alkalmas rá, akkor miért ne „tartózkodhatnék” benne? Milyen Isten vagy Ember vagy Jog tilthatja azt meg nekem?
Szóval építhetek a nagy telkem végébe egy frankó kis faházat (max 100 m3, max. 4,5m magas) vagy nem?
Köszönettel, Attila „

Összegzem a válaszom:

Semmiképp nem ajánlom a kamuzást! A Hatóságok is fejlődnek, mindenféle tudással és eszközökkel felszereltek, így a kert végébe, akár „takarásba” is „ellátnak”, ismerik/használják a pl. a drónos felderítést (is) !

Gyakran felbukkan legalább egy, többnyire a névtelenségbe burkolódzó „Jóakaró” : Szomszéd/Ismerős/Rokon…, aki felhívja a figyelmet az általa észlelt (látott/lefotózott) változásra!

Építési engedély nélkül létesíthetünk 2016. január 1-től nem emberi tartózkodásra!!! szolgáló építményt! Olyat, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot! Persze abban az esetben, ha a beépítési mutatók ezt lehetővé teszik! A beépítési mutatók az adott ingatlanra a HÉSZ-ben keresendők!:

 • építési hely
 • tűztávolság
 • beépítettség
 • szintterületi mutató
 • megjelenés/idom/forma
 • anyaghasználat
 • csapadékvíz-elvezetés….

Attól kezdve, hogy wc-s fürdőszobára van igényünk, meg „életvitelt” tervezünk bele, már nem is igaz az az állítás, miszerint nem emberi tartózkodásra szolgál.

Életvitel: az emberi szükségletek kielégítése érdekében végzett tevékenységek rendszere, azaz, a mindennapi tevékenységek, az általában végzett elfoglaltságok és szokásos cselekvések. Továbbá jelenti még az Egyén életének/működésének általános állapotát, jellemzőit is, hiszen e kifejezéssel definiáljuk, pl. sportos/dolgos/vidéki… stb…

Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény: Az az építmény, mely rendeltetése, funkciója alapján nem emberi tartózkodásra szolgál. A jogszabály nem zárja ki az emberi tartózkodásra való alkalmasságát, így a rendeltetés vizsgálandó! Mivel építményről beszélünk, nem is lehet jellemzően emberi tartózkodásra szolgáló, vagyis az emberi tartózkodás az építményben nem lehet elsődleges, illetve meghatározó.

Rendeltetés: az a használati cél, amelyre az építmény létesül. Amire azt használják! Hivatalos megfogalmazás: az a használati cél, amelyre az építmény, az önálló rendeltetési egység vagy a helyiség létesül, illetve amire használják.

Huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség: olyan helyiség, amelynek a használata folyamatosan 4 óra időtartamot meghaladó, vagy amelynél a használatok közötti szünet időtartama a 4 órát nem éri el, lakás esetén a nappali vagy nem nappali tartózkodásra szolgáló szoba, étkező.

Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.


Emberi tartózkodásra szolgáló helyiség, tér: olyan helyiség/tér, ahol a tervezett rendeltetésből adódóan legalább 30 percen keresztül folyamatos vagy olyan 30 percet el nem érő időtartamú emberi tartózkodással lehet számolni, amelyek összege bármely 4 órás intervallumon belül eléri a 2 órát.

Magyarul: a Hatóság nem tilthatja meg, hogy az építményben Ember tartózkodjon, akár 4 órán túli időtartamban.

Tudom, rengeteg kérdés felvetül ismét! Érdemes gondolkodni más szemszögből is, továbbra is kamuzás-mentesen!

 • Az OSB lapokból felállított építmény nem elégíti ki a lakóépülettel szemben támasztott alapvető igényeket… és pl. nyáron pokoli meleg lesz benne, télen pedig dermesztő hideg. Ó, persze, hőszigeteled…
 • Ha mégis emberi tartózkodásra létesítjük, akkor építési engedélyt kell rá kérni! Viszont így jogilag rendben van, a földhivatali térképre is rákerül az újabb építmény.
 • Nem véletlen kitaláció a főépítmény/melléképítmény elválasztása, a használati módjuk megkülönböztetése sem. A közművek terhelhetősége véges, a többlet teher alól viszont ugye szeretnénk kibújni?!
 • Ilyen probléma a fűtés is. Valamilyen „takarékos” megoldásban hiszel: bármilyen kályhában fával kívánsz fűteni. A tűzifa sem olcsó, így előbb- utóbb hulladékkal varázsolunk meleget…, vajon ezzel spórolunk?

A budapesti agglomerációban lakom, a Szomszédom is előszeretettel fűt belvárosi pincékből/lomtalanításokból rokona által „beszerzett” bútormaradványokkal., egyszóval: szeméttel… Szerinted? – Igen, Ő is „okosban” tolja. Ez nem tudatlanság, hanem szimpla megélhetési/spórolási módszer, sajátos ideológia! A pénz, pontosabban annak hiánya is felülbírálja sok mindannyiunkban a józan észnél maradásunkat! Használunk, kihasználunk, kiskaput keresünk…

 • Ugyanezek a lakossági törekvések „keletkeznek” például az üdülő-területeken és zártkertekben is, ahol állandó, azaz életvitelszerű létre rendelkeznek be Családok. Ahol esetleg nincs vezetékes ivóvíz, így szennyvíz elvezetés sem kiépített. Nincs minden évszakban biztonságosan járható út, nincs lakossági hulladék elszállítás… nem áll meg a távolsági busz a kanyarban…stb… Ebből semmi más nem következik, mint indokolatlan környezetszennyezés. Mert bizony gyarló az Ember, és elképesztően önző is egyben! Igen, tudom, hogy vannak Kivételek. Minden tiszteletem az Övék!

Fújom itt az okosságokat, ugye? Nem, nem vagyok én sem szent! Óriási ökológiai lábnyomot tapostam már ki magam is… 🙁

 • A melléképítményekre visszatérve, sok esetben nem is Építési engedélyt kell ám megkérni, hanem Településképi bejelentést kell tenni. Ez is egyfajta tervdokumentáció, aminek tartalma nagyon hasonló az engedélyezési tervdokumentációhoz. Átfutása minimális időtartamú.

Kedves Attila!

Mindig a településre érvényes HÉSZ az irányadó, persze az OTÉK alapigazságain túl! Amennyiben a beépítési mutatók lehetővé teszik, nem emberi tartózkodásra szolgáló építményt építhet építési engedély nélkül! 😉

2 hozzászólásto Vajon, a sufnik ideje lejárt?

 1. Kovács Áron szerint:

  Szóllanék Minden Kedves Magyar Földi Joghoz értőhöz,

  Talán a korábbi kérdésemet rosszul fogalmaztam meg, ezért elnézést kérek.

  Szeretnék (építési engedéllyel) építtetni (ép.ip. céggel) olyan több, emberi tartózkodásra alkalmas építményt, ami egy telken helyezkedik el, parkosított, és nem közösségi, nem vállalkozási, (KÖJÁL kuss), persze mindegyik a beépítési területen belül legyen, de sok-sok kis házikó, alkalmi emberi tartózkodásra, a magam szórakoztatására. NEM 1 LAKÓÉPÜLET, NEM 1 MELLÉKÉPÜLET, de Állandó lakcímmel, faluban, városban, egy kis mini FREE CITY, SIMCITY, ki hogy érti…
  ***

  Kösz. Áron.
  UI.: Aki nem érti vagy troll, az kérem ne válaszoljon.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Áron!
   Egy telekingatlanon létesíthető maximális lakásszám, illetve az Ön esetében leginkább „rendeltetési egység” típusa és száma minden esetben a település saját szabályai között, a Helyi Építési Szabályzatban (HÉSZ) keresendő.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .