Bontás, vagy fennmaradás?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Fennmaradási engedélyezési eljárás

Már jeleztem, rengeteg jogszabály újult meg, módosult az idei év elején is, sőt van, ami még múlt év végén…

Ezek közé tartozik mai helyzetjelentésem tárgya: a Fennmaradási engedélyezési eljárás új tartalma.

Fennmaradási engedélyezési eljárást akkor kezdeményezünk, ha szabálytalanul létrehozott épületet/épületrészt kívánunk „legalizálni”.

Vigyázat, ezzel még nem biztos, hogy nyersz, mert ha éppen apróbb módosításokkal papír – alapon (tervi szinten) szabályossá tehető az észlelt/fellelt/mérhető szabálytalanság, a már elkövetett szabálytalanság okán kirótt büntetés alól nincs kibúvó, tehát azt is ki kell fizetned. És biztosíthatlak róla, a NAV képes lesz azt behajtani… 🙁

Korábban sokan próbáltak azzal a lehetőséggel élni, hogy a megkezdett eljárás megindítása után egyszerűen csak szüneteltetést kértek – hivatkozva küiönféle nehézségekre, majd később nem jutott ‘eszükbe’ az eljárást folytatását kérni, így az Építéshatóság nem tudott érdemben intézkedni… 😉

Nos, ennek az ‘okosságnak’ már vége. Nem szabad arra hivatkozni, hogy képtelen vagy Építészt, Statikus, Igazságügyi Szakértőt találni…, hanem időben kell mindezekről gondoskodnod, mert ha az Építésrendészeti Hatóság észlelte a szabálytalanságot (akár lakossági bejelentés által!), akkor képes intézkedni az épület bontása, átalakítása iránt, abban az esetben is, ha az Építtető vagy a Tulajdonos a fennmaradás iránti kérelmét ugyan benyújtja, de az pl. hiányos – és a a hiánypótlási felhívásnak sem tesz/nem tud eleget tenni, akkor a Hatóság köteles elrendelni az építmény bontását! BONTÁS-t! Érted, ugye?

Ismétlés, hogy rögzüljön:

Ha az eljárás során a Hatóság megállapítja, hogy a fennmaradás feltételei éppen fennállnak, végzésben értesíti az Építtetőt (ha az Építtető személye nem ismert, a Tulajdonost) a fennmaradási engedély feltételeiről, annak jogkövetkezményeiről, és határidő kitűzésével felhívja a fennmaradási engedély iránti kérelem és mellékleteinek a Hatósághoz történő benyújtására.

(6)A fennmaradási engedélyben elrendelt szabályossá tételi vagy bontási kötelezettség teljesítésének határideje a döntés véglegessé válásától számított legfeljebb hat hónap, mely határidő a kötelezett kérelmére indokolt esetben egyszer három hónappal meghosszabbítható.

(8) A szabályossá tételi kötelezettség nem teljesítése esetén az építésügyi hatóság haladéktalanul intézkedik a bontásról.”

Mutattam egy ilyen esetemet itt:

Sajnos, ismét van ilyen rendbetételi ügyem, külterületen, ahol a madár sem jár… :(, de bizony, hogy jár!

Arra kérlek mérlegelj, mikor a magad szakállára próbálsz gyarapodni.

A szabályoknak talán meg lehet tervekkel is felelni, de azokat bizony nem ajándékba kapod.

A legtöbb Építész menekül ilyen projektek elöl. Egy Építész általában nem lesz elegendő segítséged. Szükséged lesz Tartószerkezeti mérnökre. És még Igazságügyi szakértőre is. Mindhárman kimennek a helyszínre, vizsgálódnak és leszámláznak egyenként Neked 3 mérnöknapot. Még csak ‘nézelődtek’, ízlelgették a problémát…

Azután gyártanak egy árajánlatot, ami a szellemi munkájuk és megszerzett képesítésük/jogosultságuk okán egyedi ár lesz. Nem lesz időd piacot kutatgatni, másokat keresgélni, ha már szóba álltak Veled, elfogadod az ajánlatukat.

Ők dolgoznak, majd leszállítják egyenként a kis vaskos doksijaikat. Pdf- fájlban, amit az Építész gondosan az ÉTDR felületre tölt a Te meghatalmazásoddal. Persze ezeket a tervdokumentációkat/szakvéleményeket is kifizetted.

Ha nagy szerencséd van, Településképi véleményezési eljárást is megúszhatsz, ha pl. a szabálytalanság a településképi előírásokat nem sért, azaz ‘nézhető/láttatható’ ilyen szempontból.

Ha minden jól megy, hamarosan megérkezik a Határozat! Melyben kimondják, rendben, fennmaradhat, de fizesd ki az eljárási illetéket és a bírságot is.

Számolgass, megéri? 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .