Büntetés

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Csak egy tetőt tettünk a terasz fölé!

Rengeteg hozzászólás érkezik Olvasóimtól, Követőimtől a – „Kicsit eltértünk a tervtől” – kezdetű megkeresésekkel.

A többség megharagszik/homokba dugja a fejét, ha azt mondom/írom, szabálytalan az adott (be)építés…

Egyszerű, de negatív példát hozok, okulásként.

A 2015-ben megszerzett építési engedély birtokában 5 évvel ezelőtt meg is épült az oldalhatáron álló családi ház.

Azonban az Építtető csak idén gondolta úgy, hogy a 2021-től szigorodó épületenergetikai szabályoknak már nem óhajt eleget tenni, így idén mindenképpen használatba veteti a lakóházát, melyben 3 éve él Családjával életvitelszerűen.

Amire nem számított, hogy az ÉTDR felületen kezdeményezett Használatbavételi eljárás kapcsán az illetékes Hatóság (megyei Kormányhivatal) helyszíni szemlét tart.

Amin persze egyből „kiszúrták”, mi minden nem a terv szerint épült/készült el.

A helyszíni szemle után egy határidős Végzést kapott ajánlott levélben és az ÉTDR felületen az Építtető, melyben 6 pontban kifogást emeltek/fogalmaztak meg a lakóépület kivitelezésével kapcsolatban. A hiánypótlási felhívás az építés idejében érvényben lévő szabályoknak/előírásoknak megfelelő előírások betartására szólította fel az Építtetőt, tehát nem a jelenleg még szigorúbb feltételeket szabták ki.

A kifogások közül, ma azt mutatom meg, amire nem találtunk „megoldást” (igazolást/igazoló számítást), és súlyos pénzbírság lett az eredménye.

Egyszerű ügy: tető létesült a terasz fölé! A megnövelt alapterületű terasz fölé. Ez a mozzanat, sajnos, az építménymagasságot növelte meg, nagyon. Az Építtető a kör keresztmetszetű vasbeton pilléreket és a cserépfedésű tetőzetet nem kívánta elbontani, inkább vállalta a tetemes bírság kifizetését.

A kötelezés, a teraszkorlátok hiánya miatt engedélyez ideiglenes megoldást, mivel azt jeleztük: gyártás alatt állnak ezen szerkezetek…

Igen, bizony jól látod: közel 1,4 millió egy fedett terasz utáni büntetés mértéke, vagyis a terasz eső és napsugarak elleni védelmének ez a büntetése a megvalósítás költségein túl! 🙁

Kérlek, gondold végig, érdemes-e tervtől eltérően építtetni?! Vagy legalább arra ügyelj/derítsd ki időben, a kívánt „szabálytalanságot” lehetséges-e tervmódosítással levédetni! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .