Kaláka + CSOK?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Saját részre történő kivitelezés nehézségei

A napokban olyan olvasói megkeresés érkezett, mely Sokatokat érdekel(het), ráadásul az ismételten megjelenő 5% Áfa kapcsán újabb lendület ígérkezik! 🙂

„Sokat olvastam az építési jogokról, mivel szeretnék a meglévő házamhoz hozzá építeni. Viszont vannak dolgok, amik elég bonyolultak számomra… Egyszerű Bejelentés, online építési napló stb… Építőipar ezen részében nem vagyok járatos, inkább a fizikai részében. A tervezett bővítést saját, illetve rokoni segítséggel szeretném megvalósítani, nem fizetni feleslegesen másoknak… Persze a terveztetést, tudom, hogy meg kell csináltatni. Falusi-CSOK, plusz hitelből építkeznék. Saját kezűleg kivitelezhetetlen? Keresnem kell rá vállalkozót, aki megcsinálja, mert csak ő tud számlát adni stb…?”

Azt tartom, a kaláka, azaz a házilagos kivitelezés, a szocializmus máig megmaradt hozománya/hagyománya, és abban a rendszerben nőttem fel én is… Igen, jelen van még a mindennapjainkban, és azt gondolom, bizony van is (némi) létjogosultsága, jól ismerve a hazai építőiparra is jellemző viszonyokat…! 🙁

Alapvetően a kiegészítő, egyszerű segédmunka területén óriási erőket képviselhetünk!

Építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit, vagy annak kisebb/önálló munkafázisait saját részre, vagy hozzátartozó részére – vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy – is végezheti, akár szakirányú szakképesítés nélkül is, de a szakmai szabályokat be kell tartania akkor is, ha éppen az építőipari kivitelezési tevékenység végzéséhez nem előírás a kivitelezési dokumentáció. Mellékelt fényképen a hozzátartozó/rokonság cipőjét is figyeld meg! 😉

Lásd: az építőipari kivitelezési tevékenységről 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendeletet:

„Az építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy a Ptk. szerinti hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti

a) szakirányú szakképesítés nélkül,

aa) ha az építőipari kivitelezési tevékenység végzéséhez nem kell kivitelezési dokumentáció, vagy

ab) kivitelezési dokumentációhoz kötött építőipari kivitelezési tevékenység esetében a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével,

b) szakirányú szakképesítéssel azt a szakmunkát vagy munkafázist, amelyre a szakképesítése kiterjed,

a szakmai szabályok betartása mellett.”

Ha szükséges a kivitelezési dokumentáció, márpedig a bővítés + CSOK igénybevételével bizony kivitelezési dokumentációhoz kötött építőipari kivitelezési tevékenység, így, egy Vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével szabad végezni!

De ennek mi lehet az ára?

Valamiféle „szakmai” felügyelet, amely óriási felelősséggel is jár annak a Vállalkozónak a részéről, aki, a kivitelezés lezárásakor a Felelős Műszaki Vezetője által tett nyilatkozatában ú.n. kivitelezői nyilatkozatot tesz arról a munkáról, amit nem is végzett el?! 🙁

No, ennek biztosan magas ára van, amit – szerintem – minden Vállalkozó forintosítani szeretne!

Egyébként, az e-építési naplóban lehetséges a saját vagy a hozzátartozó részére végzendő építőipari kivitelezési tevékenység dokumentálása:

  • A saját, illetve a hozzátartozó részére végzendő építőipari kivitelezési tevékenységet a vállalkozó kivitelezővel kötendő kivitelezési szerződésben szükséges rögzíteni!
  • Az elektronikus építési naplóban a vállalkozó kivitelező részére a szokásos módon létre kell hozni az elektronikus főnaplót vagy alnaplót.
  • A „Napi jelentés” megtétele során az „Új szakma” mezőben szükséges rögzíteni a saját vagy hozzátartozó részére végzett építési tevékenységet végző személyeket,úgy, hogy a„Napi létszám adatok” megadásakor a legördülő „Szakma” mezőben az „Egyéb,kivitelezési tevékenységet saját vagy hozzátartozó részére végző személy” sort kell kiválasztani, majd a „Bejegyzések” alatt az „Új bejegyzés” szövegében rögzíteni kell a szerződés szerinti saját célú tevékenységet.

A saját biztonságod érdekében a Bankodnál is érdeklődj, járd körbe ezt az első hallásra kézenfekvő/kedvező lehetőséget, de okosan mérlegelj, mert a számlabenyújtási kötelezettséged a kivitelezés időszakában folyamatos, és a legutolsó részletet, a kivitelezés 100%-os, azaz Hatósági Bizonyítvánnyal igazolt esetében utalják ki részedre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .