SZABÁLYOS SZABÁLYOK

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Építkezni fogok!

Január közepe van, újra éled az építési vágy! Naponta bombáztok újabb és újabb megkeresésekkel, kérdésekkel… Kár, hogy nem veszitek a fáradságot a figyelmes olvasáshoz, ráadásul mindig, mindenki azonnal szeretne mindent!

Most nem taglalom az általánosan feltett, első olvasatra végtelen egyszerű kérdéskört:

 • Mennyiért tervez? 🙂
 • Mennyibe kerül egy m2 polisztirolbeton anyagú fal? 🙂
 • Ez drágább a Porothermnél? 🙂

Gondolom, azzal sincsen tisztában a kérdést feltevő, hogy a Porotherm falazóanyag termékcsoportjában 39 -féle falazóanyagot tart! Igen, jól olvasod: 39 -félét! 😉

Ami még mindig a fő téma: Engedély nélkül!

Szerintem, ilyenkor a többség az „Oldjuk meg okosban!”- t képzeli megoldásként.

Az Egyszerű Bejelentést pedig varázsszóként úgy értelmezi, egyszerűen az illetékes Polgármesteri Hivatalba bead egy papírlapot, amin egyszerűen bejelenti, hogy építkezni fog!

No, ezek nem a helyes megoldások!

Röviden a lakóépületek vonatkozásában:

1/ Ha új lakóépületet építenél: Egyszerű Bejelentést kell indítanod az ÉTDR felületen. Komplett tervdokumentációval, minimum 4 szakággal (építészet, tartószerkezet, épületgépészet, épületvillamosság).

2/ Ha a meglévő lakóépületedet bővítenéd: Egyszerű Bejelentést kell indítanod az ÉTDR felületen. Komplett tervdokumentációval, minimum 4 szakággal (építészet, tartószerkezet, épületgépészet, épületvillamosság), melyben a meglévő állapotot is dokumentálni kell, felmérési tervek formájában.

Mi a bővítés? Minden olyan építési tevékenység, amikor a meglévő épület térfogatát növeled. OTÉK szerint is:

Általánosságban felsorolok néhány példát:

 • Lakóépület bejárata előtti terasz/előlépcső lefedése
 • Lakóépület mellé fedett terasz létesítése
 • Lapostetős lakóépület magastetővel történő ellátása
 • Meglévő lakóépület tetőszerkezetének cseréje, tetőidom megváltoztatásával

A sor végtelen!

Hogy ezekhez kell-e elektronikus építési napló, az is többtényezős kérdéskör.

Nagyon röviden: az Építési Engedélyezési Eljárás szabályairól:

Az építési tevékenységet (építmény, építményrész, épületegyüttes megépítése, átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, karbantartása, javítása, lebontása, elmozdítása érdekében végzett építési-szerelési vagy bontási munka) az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben (1. melléklet) meghatározott kivételekkel csak jogerős és végrehajtható építési engedély birtokában lehet végezni!

Általánosságban leszögezhető, hogy inkább a melléképítmények vonatkozásában van szó jelenleg Építési Engedélyezési Eljárásról, de építési engedély nélkül is létesíthetsz ilyet, ha a tervezett melléképítményedre teljesül, hogy

 • A nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot – nem építési engedélyköteles!

Ezt szabályt pedig úgy kell értelmezned, hogy ez önálló építmény, így a

 • meglévő lakóházadhoz nem építheted hozzá!
 • az építési helyen belül szabad csak elhelyezned!
 • abban az esetben létesítheted, ha a megengedett beépítettséget és zöldfelületi mutatót sem léped túl!

Az újonnan meghirdetett, lakásfelújítás kapcsán megszerezhető maximum 6 millió forintot utólag utalják, tehát ezzel az összeggel is rendelkezned kell! Ezen felül, még kb. 1000 dolognak meg kell felelned/eleget kell tenned!

Kérlek, Te is tájékozódj! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .